Betiltják a bálnavadászatot Izlandon nyáron

ICELAND-EU-POLITICS-WHALING Horizontal panoramic
(FILES) A whaler cuts open a 35-tonne fin whale to inspect its meat on June 19, 2009, one of two fin whales caught aboard a Hvalur boat off the coast of Hvalfjsrour, north of Reykjavik, on the western coast of Iceland. Denmark on June 23, 2009 officially requested permission to resume hunting humpback whales off Greenland, in a move that has angered environmentalists. Ole Samsing, Danish commissioner at the annual International Whaling Commission (IWC) conference being held on the Portuguese island of Madeira, made the call and demanded a "quick solution". AFP PHOTO / Halldor Kolbeins (Photo by HALLDOR KOLBEINS / AFP)
Vágólapra másolva!
A tárca felidézte, hogy az állategészségügyi hatóság jelentésében megállapította, tavaly túlságosan hosszúra nyúlt a bálnavadászati szezon, és emiatt szakértői testület véleményét kérték a kérdésben. A testület arra a következtetésre jutott, hogy törvénysértők a bálnavadászat során használt módszerek.
Vágólapra másolva!

Mindezek alapján döntött úgy a minisztérium, hogy augusztus 31-ig elhalasztják a bálnavadász-szezon kezdetét.

Az intézkedés következtében elképzelhető, hogy idén egyetlen bálnát sem fognak elejteni Izland partjainál.

Bálnavadászat Izlandon. Forrás: AFP/Halldor Kolbeins

Rendes körülmények között a szezon június közepétől szeptemberig tart.

Svandís Svavarsdóttir halászati miniszter kijelentette: ha a kormány és a vadászati engedéllyel rendelkezők nem tudják garantálni az állatvédelmi előírások betartását, akkor ennek a tevékenységnek nincs jövője Izlandon.