szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

Sojgu tárcája korábban szerződéses jogviszony megkötésére utasította az orosz magánalakulatokat, köztük a Wagnert is, aminek Prigozsin kevéssé örült, a zsoldosvezér mostani akciója sem biztos, hogy a megbékélést szolgálja.

Háború Ukrajnában
„Különleges katonai műveletnek” nevezett nyílt háborút indított Vlagyimir Putyin Ukrajna ellen. A harcok 2022 február óta tartanak, a Nyugat fegyverszállításokkal és gazdasági szankciókkal nehezíti az oroszok előrenyomulását. Cikksorozatunkban minden fejleményről beszámolunk.
Friss cikkek a témában

Várja az orosz védelmi minisztérium válaszát Jevgenyij Prigozsin az általa három nappal korábban beadott szerződésre – írja a zsoldosvezér hétfői bejelentésére hivatkozva a brit védelmi minisztérium..

Prigozsin azt követően közölte mindezt, hogy az orosz védelmi minisztérium július elsejei határidővel szerződésre kötelezte a tárcával az orosz magánalakulatokat, ami egy újabb kísérlet Sojguék részéről a hadvezetés központosítására. Az érintett csapatok többsége be is állt a sorba (gondoljunk itt például Ramzan Kadirov csecsenjeire, az Ahmat-csoportra), Prigozsin azonban dühösen reagált.

Ugyan a Prigozsin-féle szerződés tartalmát egyelőre nem hozták nyilvánosságra, ám a legvalószínűbb, hogy csak tovább élezi a Wagner-vezér és Sojguék közötti konfliktust. Ezt támasztja alá Prigozsin modora is, amiből a nyilvánosság az utóbbi időben csak a káromkodva üvöltözést és a legnyilvánvalóbb trollkodást látta.

A Wagner vezetője és az orosz hadsereg főparancsnokai között Bahmut ostroma miatt állandósultak a feszültségek. Prigozsin több alkalommal is azt állította, hogy a csapatai nem kapnak elegendő lőszert, és ezzel Sojguék a Wagner működését próbálják szabotálni. A hadsereg és a zsoldosok közötti konfliktus júniusra odáig fajult, hogy egy orosz tiszt tüzet nyitott a wagneristákra, akit aztán a zsoldosok őrizetbe vettek.