ASUS blog: a gyártó legjobb routerei

A router is azon komponensek közé tartozik, ami ha jól működik, észrevétlen marad – de ha nem, akkor sok kellemetlenséget okozhat.

Ma már minden háztartás elengedhetetlen kelléke az internethozzáférés, amelyet általában valamilyen vezeték nélküli kapcsolatot is kínáló router biztosít. Ezt adhatja az internetszolgáltató is, de ezek a legtöbb esetben rendkívül fapados modellek, melyeket általában még alaposan le is korlátoznak, hogy az előfizető minél kevésbé férjen hozzá a beállításokhoz.

Ez azért kellemetlen, mert egy nem tökéletesen működő útvonalválasztó rendkívül bosszantó hibákat tud okozni: akadozó online videókat, kockákra eső képpel, be nem töltődő (vagy csak részlegesen betöltődő) weboldalakat, és így tovább. Egy, az Ericsson által 2015-ben végzett kutatás kimutatta, hogy az ilyen jelenségek komolyan befolyásolják stresszszintünket – abból pedig úgyis van elég. És ugyan nem állítjuk, hogy a megfelelő router kiválasztása egy csapásra nyugalmat és békét varázsol mindenhova, az biztos, hogy sokat segít abban, hogy legalább a számítógépes hálózat rendesen működjön az egész lakásban.


[+]

Az ASUS, bár viszonylag későn szállt be a hálózati eszközök piacára, mára kifejezetten jelentős szereplővé nőtte ki magát az otthoni készülékek piacán. Ez köszönhető annak is, hogy nagyon sokféle modellt árulnak, és annak is, hogy ezeket nagyon igyekeznek a célközönségre optimalizálni – remek példa erre a ROG széria firmware-jébe integrált, a játékosok igényeire szabott extra funkciók, mint például a Game Boost nevű intelligens QoS megoldás. Tehát az ASUS sok routert kínál, a megfelelő élményhez viszont jól kell tudni választani közülük.

Az első szempont természetesen a támogatott vezeték nélküli hálózat szabvány lesz. Ma ezek közül a legfontosabb a Wi-Fi 6 – olyan routert, ami ezt még nem ismeri, inkább ne vásároljunk, hiszen pár éven belül teljesen elavult lesz, egy modern, sok vezeték nélküli eszközzel felszerelt és nagy sávszélességű szolgáltatásokat használó háztartást pedig ki sem tud szolgálni, arról nem is beszélve, hogy egyre komolyabb biztonsági kockázatot is jelent majd.


(forrás: ASUS) [+]

A Wi-Fi 6 tehát kötelező – de mi a helyzet a Wi-Fi 6E-vel, ami az elmúlt fél évben indult terjedésnek? Itt a „sima” 6-os szabvány kiterjesztéséről van szó, gyakorlatilag egy plusz kommunikációs „autópályát” kapunk a 6 GHz-es tartományban, mely további 80/160 MHz-es sávok használatát teszi lehetővé. A 6 GHz-es tartomány előnye, hogy minimális az interferencia, nem kell osztozni a Wi-Fi 5-ös eszközökkel, és ha sok kliens csatlakozik rá, akkor a plusz hét darab 160 MHz-es sáv rengeteget számít az elérhető adatátviteli sebességben. Az ASUS honlapján egy külön weboldal mutatja be látványosan a Wi-Fi 6 és 6E közötti legfontosabb különbségeket.

Fontos megjegyezni, hogy az, hogy egy router Wi-Fi 6 kompatibilis, még nem mond el mindent az általa elérhető sávszélességről, mert ez attól is függ, hogy hány klienssel kell neki egyszerre adatot cserélnie. Itt jön képbe az úgynevezett MU-MIMO, ami a Multi-User Multiple Input Multiple Output rövidítése, és lehetővé teszi, hogy egy router egyszerre több klienssel és több csatornán kommunikáljon. A MU-MIMO több „fokozattal” rendelkezhet: a 2x2-es kiépítés például azt jelenti, hogy két oda-vissza csatorna áll rendelkezésre (ez felhasználható két klienshez vagy egyhez is, de akkor dupla sávszélességet kapunk). A 2x2 ma már az alapszintet jelenti, a legjobb routerek 4x4-es kiépítést kínálnak több frekvenciatartományban is.


(forrás: ASUS) [+]

Bár a rádiós kommunikáció fontossága otthon már meghaladja a vezetékesét, azért a jó öreg Ethernetet sem kell temetni, hiszen megbízhatóságban, késleltetésben még mindig feladja a leckét a WLAN-nak. Ezt jól mutatja, hogy egyre több a gigabitesnél gyorsabb adapterrel érkező alaplap, gamer notebook és NAS is. Az internethozzáférések között is megjelentek az 1000 Mbps-nél gyorsabb opciók, ezeket kihasználni pedig csak olyan routerrel tudjuk, ahol legalább a WAN port 2.5GbE sávszélességű. Olyan helyen, ahol egy kliensnél rendkívül fontos a magas sávszélesség (például az asztali PC-n, amin játszani szoktunk), ott az a jó, ha legalább két LAN/WAN port gigabit feletti sávszélességű.

ASUS RT-AX86U Pro: általános célokra


[+]

Ha nem egy kifejezett irányban vagyunk elkötelezettek, egyszerűen csak egy nagyon gyors és minden igényt kielégíteni képes otthoni hálózatot szeretnénk, akkor az ASUS RT-AX86U Próban nem fogunk csalódni. Ez egy kétsávos – marketingszlengben AX5700-as – útvonalválasztó, mely 160 MHz-es csatornaszélességet, három külső és egy belső antennát, öt darab gigabites (egy WAN, négy LAN) és egy 2.5GbE (WAN/LAN egyaránt lehet) portot, illetve két USB csatlakozót (egy 5 Gbps és egy 480 Mbps) kínál. A vezetékes portokat igen sokoldalúan konfigurálhatjuk, lehetőség van például két LAN és két WAN összefogására is, így a terhelés megosztásra. A rádiós oldalon 2,4 GHz-en 3x3-as, 5 GHz-en pedig 4x4-es kommunikációra képes, így gyakorlatilag minden támogatott szabványból képes kihozni a maximumot.

A routeren az ASUS felhasználóbarát, könnyen beállítható, de nagyon sokoldalú firmware-e fut, és az AX86U Pro rengeteg olyan extrát kapott, amivel mindenféle szerepben jól helyt tud állni. Kapunk teljeskörű szülői felügyeleti lehetőségeket, van Game Boost, és ha több ASUS hálózati eszközzel is rendelkezünk, akkor az AiMesh funkció igénybevételével egy mesh hálózat elemeként is bevethető.

Sokoldalú, gyors, érdekes dizájn, sok csatlakozó

Magas ár

ASUS RT-AX53U: kedvező áron


[+]

Egy jó router nem olcsó, és az ASUS amúgy sem tartozik az alsó kategóriás gyártók közé. Ennek fényében az RT-AX53U kedvező árúnak tekinthető, hiszen megkapjuk vele a cég hasznos szolgálatásokat nyújtó szoftverét is, benne az AiMesh funkcióval, szülői felügyelettel, AiProtection intelligens tűzfallal, WPA3 támogatással stb.

A hardveres oldalon vannak viszont korlátozások: bár a Wi-Fi 6-ot természetesen ismeri, 2,4 és 5 GHz-en egyaránt csak 2x2-es kommunikációt használ, így 802.11n kliensekkel 300 Mbps-es, ac-s kliensekkel 867 Mbps-es, 2,4 GHz-es ax-es kliensekkel 574 Mbps-es 5 GHz-es ax-es kliensekkel pedig 1201 Mbps-es elméleti sávszélességet kínál csak. A vezetékes oldalon négy gigabites portot (1x WAN, 3x LAN) és egy USB 2.0 csatlakozót kapunk – az utóbbival használhatjuk egyszerűbb NAS-ként, támogatott 3G/4G modem bedugása után pedig mobilhálózaton át is képes internethozzáférést biztosítani.

Kedvező ár, alacsony fogyasztás, sok funkció

Nincs 160 MHz-es támogatás, 2x2 kommunikáció, csak gigabites portok

 

ROG Rapture GT-AXE16000: (nem csak) játékosoknak


[+]

A ROG Rapture sorozat megjelenésekor volt nagy tamáskodás, hogy van-e értelme direkt a játékosoknak kínálni routereket, de úgy tűnik, az ASUS számítása bejött, és azóta is egyre több modell érkezik a ROG márka égisze alatt. Ezek közül a legújabb csúcsmodell a ROG Rapture GT-AXE16000, melyet tavaly mutatott be a gyártó, stílusosan a Gamescomon.

Mint általában a ROG routerek, a GT-AXE16000 sem arra készült, hogy elrejtsük az asztal mögött: egyrészt hatalmas, másrészt ARGB világítást is kapott, hogy magára vonhassa a figyelmet. Na de nem ez a legfontosabb érdekessége ennek a monstrumnak, hanem a belső felépítése, a fedél alatt ugyanis egy 2,4 GHz-es egység mellett két különálló 5 GHz-es rádiót, illetve a Wi-Fi 6E kompatibilitás miatt egy 6 GHz-es rádiót is találunk. Ezek összedolgozva adják azt a körülbelül 16 000 Mbps sávszélességet, amit a terméknévbe kombinált az ASUS. De ha természetesen a 16 Gbps-ot nem is láthatjuk laboratóriumon kívül, az összesen 12 darab antenna és a négy darab 4x4-es csatornakiosztású rádió kombinációja azért figyelemreméltó sebességre képes.

A vezetékes oldalon hasonlóan komoly a kínálat: a négy „standard” gigabites LAN mellett egy 2.5 GbE WAN és két 10 GbE szabványú interfész is rendelkezésre áll, ez utóbbi kettő pedig WAN és LAN szerepben egyaránt bevethető. Kapunk még egy USB 3.2 Gen1 és egy USB 2.0 portot is, így külső adattárolóval NAS-t is készíthetünk a routerből. A firmware minden létező funkciót ismer, és nagyon sok plusz szolgáltatást kínál a játékosoknak. Ilyen például a legkevésbé terhelt szerver megkeresésre szolgáló Game Radar, az integrált WTFast kliens vagy a játékforgalmat prioritizáló ROG_First.

A leggyorsabb modell rádiós és vezetékes oldalon is, rengeteg csatlakozó és szolgálatás

Nagy és drága

 

ASUS TUF-AX4200: játékosoknak, olcsóbban


[+]

A ROG széria a csúcskategóriát képviseli, de nem mindenki tud vagy szeretne ennyit költeni egy játékosoknak szánt routerre. Nekik ajánlható a TUF családba tartozó ASUS TUF-AX4200, mely egész tetszetős dizájnt kapott a TUF színvilágnak megfelelő betétekkel. A 2,4 GHz-es sávban 2x2, az 5 GHz-es sávban pedig 3x3-as kommunikációt kínáló rádiós rész, ha nem is sebességbajnok, azért a játékos igények túlnyomó részét képes kielégíteni – Wi-Fi 6-os kliensek esetén 3,6 Gbps-es elméleti maximumot kapunk, ami egyáltalán nem rossz, sőt!

Vezetékes kliensek felé négy gigabites LAN port áll rendelkezésre, a WAN port pedig már 2,5 Gbps-es, ami viszonylag jövőállóvá teszi a routert, bár tény, hogy még jobb lenne, ha ezt a sebességet nemcsak Wi-Fi 6 kliensekkel, de vezetékes irányban is ki lehetne használni. A funkciók kapcsán természetesen itt is teljes a kínálat az ASUS firmware adta lehetőségekből. Az USB port – mert egy USB 3.2 Gen1-es csatlakozót is kapunk – felhasználható hálózati adattárolásra és mobilnet kapcsolat biztosítására is.

Sok szolgáltatás, gyors rádiós oldal, 160 MHz támogatás

Vezetékes oldalon nincs 2.5GbE

 

ASUS ZenWiFi XD5: nagyon nagy lakásokba


[+]

A mesh hálózatok népszerűségét a vezeték nélküli eszközök terjedése hozta magával – ahogy egyre több ilyen klienst használunk folyamatosan, úgy válik egyre elfogadhatatlanabbá, ha a lakás egyes pontjain túl gyenge a WLAN kapcsolat lefedettsége. Bár ezen repeaterekkel lehet segíteni, egy mesh hálózat elegánsabb, gyorsabb és a modern megoldásokat még beállítani is rendkívül egyszerű. Az ASUS ZenWiFi sorozatába tartozó XD5 szett például három egységet tartalmaz, így akár 400 m² feletti alapterületű lakások kiszolgálására is képes, vagy megoldható vele a beltér mellett a terasz vagy kert „besugárzása” is.

A kisméretű kockákat könnyű elrejteni, a kommunikáció pedig 2,4 GHz-es, 5 GHz-es vagy vezetékes kapcsolaton át is folyhat. Ez utóbbi a backhaul csatorna szerepét is átveheti, így a mesh belső hálózata mindig gyors és akadozásmentes lehet. A rendszer 2x2-es kommunikációra képes mindkét hullámsávon, és támogatja a 160 MHz szélességű csatornákat is. A konfiguráció természetesen pofonegyszerű, hiszen egy telefonos varázsló végigvezet az összes lépésen, tehát minimális hálózati hozzáértés sem szükséges hozzá, miközben kapunk AiProtection tűzfalat és szülői felügyeletet is.

Kis méret, vezetékes backhaul, 160 MHz támogatása

Csak 2x2-es kommunikáció, csak gigabites LAN/WAN

 

ASUS RT-AXE7800: egyedi külsővel


[+]

A ROG Rapture „pók” dizájnjára hajaz az ASUS RT-AXE7800, mely nemcsak ránézésre tűnik komoly eszköznek, ugyanis nyugodtan kinevezhető a GT-AXE16000 kisebb testvérének. Az összesen hat külső antennával megáldott router Wi-Fi 6E kompatibilis, azaz a 6 GHz-es tartományban is dolgozik. Kommunikációs képességeit a 2x2+4x4+2x2 képlettel írhatjuk le, ezzel elméletileg összesen 7800 Mbps sávszélességet kínál - a lényeges Wi-Fi 6 esetében 5 GHz-en 4,8 Gbps-re, 2,4 GHz-en pedig 574 Mbps-re, Wi-Fi 5 (802.11ac) esetében pedig 2,2 Gbps-re számíthatunk.

A készülék összesen öt vezetékes Ethernet portot is kínál, ezek közül három darab klasszikus gigabites LAN csatlakozó, de kapunk egy egy gigabites WAN portot és egy 2.5 GbE WAN/LAN interfészt is. USB portból egy áll rendelkezésre, 3.2 Gen1 sebességgel. Az RT-AXE7800 tudását tekintve egyértelműen a felső kategóriába tartozik, megkapjuk vele a teljesértékű szülői felügyeletet, az AiProtection Pro tűzfalat, az AiMesh funkciókat, intelligens QoS-t és így tovább.

Izgalmas külső, sok csatlakozó, gyors

2,4 GHz-en csak 2x2 kommunikáció