Akár többmilliós tartozást is összehozhatsz, ha nem figyelsz a mobilodra a külföldi nyaraláson! Erre vigyázz nagyon!

A fogyasztókat védő újabb szabályokkal és fogyasztói tudatossággal könnyebben elkerülhető a számlasokk.

Mobilhasználat külföldi nyaraláskor
Dilemma - Izgalmas témák, különböző nézőpontok a Femina új podcastjében.
Sóbors
Ez is érdekelhet
Retikül
Top olvasott cikkek

A nyaralási szezon elején mindig érdemes elismételni a mobilok külföldi használatára, a roamingra vonatkozó európai uniós szabályokat.

Tavaly július óta újabb, a fogyasztókat még jobban védő szabályok vannak érvényben - ezeket szedte össze a Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóság (NMHH).

Mobilhasználat külföldi nyaraláskor

A „Mobilozz úgy, mint otthon” elve 2017 óta érvényes az Európai Gazdasági Térség (EGT) tagállamaiban - vagyis az EU-s országokban, Izlandon, Liechtensteinben és Norvégiában. Ez azt jelenti, hogy a szolgáltatók a hazai, előfizetői szerződésben szereplő díjon felül semmilyen többletdíjat nem számíthatnak fel azoknak az előfizetőknek, akik csak időszakosan vesznek igénybe roamingszolgáltatást valamelyik másik EGT-tagállamban.

Tipikus ilyen helyzet a nyaralás vagy a külföldi üzleti út, amikor nem kérhetnek többletdíjat a mobilhívások és SMS-ek kezdeményezéséért és fogadásáért, valamint az internethasználatért. A roamingrendelet 2022-es felülvizsgálatának köszönhetően 2032-ig továbbra is a belföldön megszokott árakon barangolhatunk, és további új előírások jelentek meg az előfizetők védelme érdekében. 

Az NMHH is aktívan részt vett a rendelet felülvizsgálatában, és javaslatára új, előfizetőket védő szabályozást is elfogadtak. Ez azokkal a mobilhálózatokkal kapcsolatos, amelyeket hajókon a nyílt tengeren vagy repülőgépek fedélzetén utazás közben is tudunk használni, viszont rendszerint nagyon magas díjakat számláznak ezért a szolgáltatók.

GettyImages-638840794
Fotó: Hinterhaus Productions / Getty Images Hungary

Mivel ezekre nem vonatkozik a „Mobilozz úgy, mint otthon” elv (akkor sem, ha EU-s tagállamok között utazva csatlakoznak fel rájuk), a roamingrendelet előírja a szolgáltatók részére, hogy minden észszerű lépést tegyenek meg annak érdekében, hogy az előfizető szándéka nélkül ne csatlakozzon fel ezekre a hálózatokra. Az előfizető például külön, ingyenesen kérheti szolgáltatójától az ilyen, nem szárazföldi hálózatokra csatlakozás tiltását, és természetesen ezt vissza is vonhatja, ha mégis használni szeretné őket. Ezek a rendelkezések biztosítják, hogy lehetőleg ne fordulhasson elő nem szándékos roamingforgalom, és ne keletkezzen magas összegű számla.

Ezek az új szabályok jelentős érdeksérelemtől óvhatják meg az előfizetőket. Ugyanis az előfizető nem csak akkor kapcsolódhat a különlegesen magas díjú hálózatokra, ha már nem elérhető a földi hálózat, hanem ez akár hajóra szállás nélkül, még a kikötőben sétálva is megtörténhet, ha a telefonunk automatikus hálózatválasztásra van állítva, vagyis mindig a legerősebb jelű hálózatra csatlakozik.

A kockázatot növeli, hogy az okoseszközök a háttérben folyamatos adatforgalmat generálnak akkor is, ha az előfizető az eszközt tudatosan nem is használja. Az NMHH-hoz érkeztek olyan előfizetői panaszok, hogy repülőn utazva az előfizetők több százezres, akár milliós összegű forgalmat generáltak szándékukon és tudtukon kívül. Előfordult olyan eset is, amikor a panaszos a kikötőben sétálva csatlakozott a műholdas hálózathoz, és azon mintegy négymillió forintos összegű forgalmat generált. Mivel a tiltás nem automatikus, mindenképpen érdemes a szolgáltatónál érdeklődni ezzel kapcsolatban. 

GettyImages-1173141334
Fotó: Morsa Images / Getty Images Hungary

Az új roamingszabályozás a szerződéskötésnél is emelte az előfizetők védelmi szintjét. Ezentúl számos többlettájékoztatást bele kell foglalni az előfizetői szerződésbe a roaminggal kapcsolatban, valamint a szolgáltatóknak nyilvános tájékoztatást is közzé kell tenniük. Erősödtek az értesítésekkel kapcsolatos kötelezettségek is. A fogyatékkal élők számára ingyenesen kérhető, automatikus hanghívással kell biztosítani az értesítést SMS helyett.

A szabályozás mellett fontos a fogyasztói tudatosság is: az előfizetők a készülék beállításával, kézi hálózatválasztással, illetve repülőüzemmódba kapcsolással manuálisan megakadályozhatják a szándékolatlan roaming által generált forgalmat.

A szándékolatlan roaming azért fordulhat elő, mert a mobiltelefonok által használt frekvenciák nem állnak meg az országhatároknál, hanem „átlógnak” a szomszédos országokba. Előfordulhat, hogy egy adott helyen nagyobb egy külföldi hálózat térereje, mint a hazai szolgáltatóé. Ilyenkor a telefon - ha automatikus hálózatválasztásra van állítva - átválthat a szomszédos ország hálózatára. Ez különösen nagy bajt okozhat olyan országhatároknál, amelyek nem uniós tagállammal határosak, hiszen ezekben az országokban nem a hazaival megegyező díjszabás érvényesül, hanem jóval magasabb díjak lehetnek érvényben. Így például egy horvátországi nyaralás során előfordulhat, hogy a határ mentén akaratlanul szerb vagy bosnyák hálózatra csatlakozunk, amely sokba kerülhet még a telefon használata nélkül is, hiszen a készüléken a háttérben alkalmazások futhatnak (időjárás, csevegőappok stb.).

A cikk az ajánló után folytatódik

Dilemma podcast

A Dilemma a femina.hu podcastje, mely minden adásban egy-egy megvitatást érdemlő témát jár körbe. A legújabb epizódban arról dilemmázunk, hogy miért ülünk fel a legfrissebb trendekre, miért követjük megszállottan a divatirányzatokat, valamint a fogyasztás és a reklámvilág pszichológiájának is a mélyére ástunk. Pintér Ada beszélget Márton Szabolccsal az Indamedia csoport ügyfélélmény igazgatójával, és Kazár Zalán Kristóffal a Femina újságírójával.

Promóció

Előfizetőként elkerülhetjük az ilyen helyzeteket, ha mobiltelefonunkat kézi hálózatválasztásra állítjuk, és magunk választjuk ki a megfelelő szolgáltatót, illetve - amikor nem használjuk aktívan, ha mobiltelefonunkat nem is, de egyéb kapcsolódni képes eszközeinket (okosóra, tablet) - manuálisan repülőüzemmódba kapcsoljuk. A kézi hálózatválasztás beállításmódját a használati utasításban írják le a gyártók. A szolgáltatók honlapjain vagy ügyfélszolgálatán pedig ellenőrizhetjük az adott országban szerződött partnerszolgáltatók listáját. 

A hatóság a roamingelőírások érvényesülését fokozott figyelemmel kíséri.

Egy apróságot távolított el a képekről a fotós, mégis teljesen megváltozott a hangulatuk

Arra kérte az embereket, tartsák meg ugyanazt a pózt, de valamit elvett tőlük: teljesen megváltoztatta az egész helyzetet.

Egy apróságot távolított el képekről a fotós, mégis teljesen megváltozott a hangulatuk

Nézegess képeket!

Elolvasom

Képek: Getty Images Hungary

Ezt is szeretjük