A társadalom harmada nem örülne homoszexuális szomszédnak

2022.12.22. 18:09
A társadalom 36,2 százaléka nem szeretne homoszexuális szomszédot, de még ennél is többen vannak azok, akik a cigányoktól, a kábítószeresektől, a muzulmánoktól, a bevándorlóktól és az erősen iszákosoktól ódzkodnak.

A magyar férfiak jobban elutasítják, hogy homoszexuális szomszédjuk legyen, mint a nők, de még így is a társadalom 36,2 százaléka tart attól, hogy ilyen helyzetbe került – derült ki a TÁRKI munkatársainak friss tanulmányából, ami azt vizsgálta, hogy tekintenek Magyarországon a homoszexuálisokra.

Az eredmény egyébként még így is javulást mutat: 1990-ben még a magyarok körülbelül 75 százaléka nem akart melegeket a szomszédjába, 2008-ra aztán ez nagyot csökkent, 30 százalékra, aztán 2018-ra megint felugrott erre a bizonyos 36,2 százalékra.

Hazánk ugyanakkor európai összevetésben még ezzel együtt is az utolsók között kullog a megengedés és az elfogadás skáláján.

A válaszok alapján az északi országok, mint Izland, Hollandia, Svédország, Dánia és Norvégia a legelfogadóbbak, őket követi Németország és Franciaország, Magyarország pedig az utolsó harmadban van olyan országokkal, mint Románia, Málta vagy Bulgária.

Akit a magyarok még a homoszexuálisoknál is kevésbé szeretnének szomszédnak, azok a cigányok, kábítószeresek, a muzulmánok, a bevándorlók, és az erősen iszákosok.

A tanulmányból kiderül, hogy az elmúlt években 2 százalékról 12 százalékra ugrott a keresztény szomszédok elleni elutasítottság is.