Alaptalannak bizonyultak a csepeli Fidesz brutális vádjai

2024.05.10. 11:31
A Fővárosi Választási Bizottság után immár a Nemzeti Választási Bizottság is Csepel önkormányzata lapjának adott igazat egy politikai hirdetést érintő sajtóvitában.

A Nemzeti Választási Bizottság 12:0 arányban megerősítette a Fővárosi Választási Bizottság határozatát, amelyben elutasították Németh Szilárd vádját, miszerint kitiltották Orbán Viktor miniszterelnököt a Csepeli Hírmondóból.

Emlékezetes, a Csepeli Fidesz május 3-án közleményt adott ki, amelyben azt írták:

Brutális támadás érte a sajtószabadságot, sőt Borbélyék meggyalázták alapvető szabadságjogainkat, a véleménynyilvánítás, a tájékozódás és a választói jogát […] adminisztratív eszközökkel akarják elhallgattatni és a politikai térből kiiktatni Magyarország miniszterelnökét és a Fidesz–KDNP polgármesterjelöltjét, azért, hogy meggátolják a csepeli választók szabad tájékozódását, az övékétől eltérő álláspont, vélemény megismerésének lehetőségét. 

– idézte az MTI.

A Csepeli Hírmondó a pártoknak arra adott lehetőséget, hogy a polgármesterjelöltjük programját 2500 karakter terjedelemben ismertessék. Dudás Zoltánék azonban ezt a képet akarták megjelentetni, ami politikai hirdetésnek minősült volna.

A Nemzeti Választási Bizottság 311/2024-es határozatában helybenhagyta a Fővárosi Választási Bizottság (FVB) döntését, amivel Dudás Zoltán, a Fidesz–KDNP csepeli polgármesterjelöltjének beadványát elutasította.

Mint ismert, a politikus több pontban támadta meg a helyi önkormányzat lapját, a Csepeli Hírmondót. Ezek egyike volt jogi szaknyelvbe csomagolva az országos médiában megjelent álhír Orbán Viktor csepeli „kitiltásáról”. 

Az első fokon eljáró FVB május 7-ei határozata megállapította:

a jelölt egy olyan fotót kívánt közzétenni, amelyen együtt látható Orbán Viktor, Magyarország miniszterelnöke és Dudás Zoltán fideszes polgármesterjelölt. A választási eljárási törvény pontosan rendelkezik, milyen feltételekkel lehet a kampányidőszakban közzétenni politikai hirdetést. A Csepeli Hírmondó szerkesztősége korábban úgy döntött, hogy nem jelentkezik be az Állami Számvevőszék nyilvántartásába, így ilyen típusú politikai hirdetések a törvény szerint nem közölhetők a lapban.

Ezt a döntést hagyta helyben most a Nemzeti Választási Bizottság.