Nincs több titok, így állnak a magyar bérek az EU-s országok rangsorában

2024.05.10. 07:00
Az Eurostat adatai szerint a magyar bérköltség a harmadik legalacsonyabb az Európai Unióban. A jelenlegi fizetések és a magas áfakulcs miatt a vásárlók nem tudnak több pénzt elkölteni a boltokban. Az eltérő árszínvonal miatt már a román vásárlóerő is megelőzte a magyart. Gulyás Gergely Miniszterelnökséget vezető miniszter szerint az adókedvezmények javulása a költségvetés helyzetétől függ.

A Békés vármegyei Murony kisboltjában egy alkalmazott a szakmunkásoknak járó kötelező bérminimumért, havi nettó 216 800 forintért dolgozik főállásban. A dolgozó az RTL Híradó kérdésére elmondta, hogy a biztos megélhetéshez másodállást kell hogy vállaljon, mivel költségei jóval magasabbak, mint a fizetése.

Az Eurostat adatai szerint adókkal és járulékokkal együtt tavaly 4907 forintba került egy magyarországi dolgozó a munkáltatóknak. Az európai uniós átlagnak alig több mint 40 százalékába. Ennél kevesebbet csak Romániában és Bulgáriában költenek a munkavállalókra. 

Molnár László, a GKI Gazdaságkutató Zrt. vezérigazgatója szerint nem lehet túl magas vásárlóerőt várni, amíg a magyar bérek uniós összehasonlításban az utolsó három helyen vannak. A dolgozókat ráadásul a magas áfakulcs is sújtja.  

A román vásárlóerő megelőzte a magyart

Az eltérő árszínvonal miatt már a román vásárlóerő is megelőzte a magyart. Az Eurostat szerint egy átlagos kétgyerekes család is 2 százalékkal többet vásárolhat Romániában, mint Magyarországon.

A május 9-én tartott Kormányinfón Gulyás Gergely Miniszterelnökséget vezető miniszter elmondta, hogy a magyar kormány próbál megfelelni a jelentős hiánycsökkentésnek, és hogy a magyar családok minél több forráshoz juthassanak. A politikus kiemelte, hogy az adókedvezmények javulása a költségvetés helyzetétől függ. 

Ahogy szabad forrás rendelkezésre áll, úgy a prioritási listán a legfontosabb célkitűzések között, első helyen van az adókedvezmények mértékének növelése

– fejtette ki Gulyás Gergely.