Igazi ajándék volt az angolérettségi

2024.05.09. 09:11
Csütörtökön több mint 50 ezer diák érettségizett angolból. A vizsga a hét eleji dömping után igazi felüdülés volt. Az Eduline már a nem hivatalos megoldásokat is közzétette.

12:30 – Nem sokkal az érettségi vége után az Eduline közzétette a középszintű vizsga nem hivatalos megoldásait: szövegértés, nyelvhelyesség, hallás utáni szövegértésíráskészség. Egy diák az oktatási szakportálnak a feladatsort úgy kommentálta: „A héten megírt magyar-, matek- és töriérettségi után ez az angol egy ajándék volt” – hozzátéve, hogy ilyen könnyű feladatokkal még gyakorlás közben sem találkozott. 

11:30 – A negyedik részben egy Prágában felejtett e-book-olvasóról kellett írniuk az érettségizőknek, amellett, hogy tanácsot is kellett adniuk egy lengyel barátjuknak.

11:00 – Margaret McCollum, antropológia és Guinness-rekorder – ilyen témákat kaptak az angolból középszinten érettségizők a vizsga harmadik, hallás utáni szövegértés feladatrészében.

10:15 – A második, nyelvhelyességi rész írását 10 órakor kezdhették meg a diákok, akik a szövegekben görögdinnye-fesztivállal, egy XVII. századi bevásárlólistával és mínusz 30 fokban való biciklizéssel is találkozhattak. 

9:15 – Állatkert, a hírek káros hatása, Edinburgh és a karácsony is előkerült az idei középszintű angolérettségi első részében, a szövegértésben – írja az Eduline. Az oktatási szakportálnak ezt a feladatrészt egy szaktanár úgy kommentálta: „Meg kellett dolgozni azért, ha valaki el akarta rontani."

Folytatódik a 2023/2024-es tanév tavaszi érettségi időszaka. Hétfőn magyar nyelv és irodalomból, kedden matematikából, szerdán pedig történelemből vizsgáztak a diákok. Csütörtöktől az idegen nyelvi vizsgák következnek, ma az angolosok bizonyíthatnak. Ebből a tantárgyból középszinten 34 491-en, emelt szinten 20 821-en adnak számot a tudásukról.

Mint arról korábban beszámoltunk: a 2024-es tavaszi érettségi időszak egy új korszak kezdetének is tekinthető, most ugyanis már azok számára is elérkezett a legfontosabb középiskolai megmérettetés, akik 2020-ban az új Nemzeti alaptanterv szerint kezdték meg a tanulmányaikat. A változás azonban az angolérettségit nem érinti, a diákok a korábbi évek követelményeivel számolhatnak.

Az idegen nyelvi vizsgák középszinten és emelt szinten is 4 részből állnak, amelyek az alábbiak:

  • olvasott szöveg értése
  • nyelvhelyesség
  • hallott szöveg értése
  • íráskészség

Tavaly középszinten az alábbi feladatokkal kellett megbirkózni:

  • A végzősök kutyákról, stresszről, városi könyvtárról, internetelérésről egy hegyen, valamint szabadulószobákról kaptak szövegértési feladatot.
  • A vizsga második részében légiutas-kísérők, Jane Goodall, valamint egy anekdota került elő az Egyesült Államok egy korábbi elnökéről.
  • A listeningnél a cukorról és Mary Poppinsról, a Simon and Garfunkel együttesről, illetve egy archeológussal készült interjúról hallhattak a diákok.
  • Végül az íráskészséget felmérő feladatsorban a diákoknak egy cambridge-i programot kellett maguknak és egy barátjuknak összeállítaniuk, majd egy macskák miatt aggódó lánynak kellett válaszlevelet írniuk.

Arról, hogy mit kell tudni a most érettségiző generációról, itt írtunk bővebben.