Távozik Szabó László, a Magyar Teátrumi Társaság titkára

KARL9675
2024.05.06. 17:29
A Színház- és Filmművészeti Egyetem látta vendégül a Magyar Teátrumi Társaság (MTT) idei első közgyűlését az Uránia Filmszínházban. Az ülést Fülöp Péter, a Csiky Gergely Színház igazgatója vezette le, aki az elnökség felkérését elfogadva a Magyar Teátrumi Társaság új titkára: ebben a pozícióban Szabó Lászlót váltja.

A Magyar Teátrumi Társaság (MTT) közgyűlésének tagjai a napirendi pontok tárgyalása után az SZFE negyedéves, Horváth Csaba és Rába Roland vezette fizikai színházi rendező- és koreográfusosztályának Csongor és... című előadását is megtekintették. Az MTT közleménye szerint a közgyűlés vendége volt Karasszon Ágnes, a Kulturális és Innovációs Minisztérium Kultúráért Felelős Államtitkárság Művészeti Főosztályának vezetője is.

A Magyar Teátrumi Társaság közgyűlésének házigazdájaként a Színház- és Filmművészeti Egyetem rektora, Sepsi Enikő az egyetem megújuló, sok szempontból korszerűsített, a hazai előadó-művészeti ágazat munkáltatói és munkavállalói igényeihez igazított tevékenységével kapcsolatban elmondta: az erőfeszítéseket visszaigazolja, hogy az idei felvételi időszakot hatalmas érdeklődés közepette bonyolítják le.

Át kell gondolni a repertoárt

Vidnyánszky Attila, a Magyar Teátrumi Társaság elnöke a képzés átalakításának témájához kapcsolódva elmondta: Európa-, sőt 

VILÁGSZERTE VÁLTOZNAK A SZÍNHÁZZAL KAPCSOLATOS ELVÁRÁSOK, AHOGY A KULTÚRA FINANSZÍROZÁSÁNAK JELLEGE IS,

így egyre inkább szükség van a saját tevékenységek, repertoárok felülvizsgálatára, átgondolására. A szféra reprezentációjára, a megmutatkozásra tán sose volt ilyen nagy szükség.

A társaság az ülés során tagjai sorába választotta a magyar tagozattal rendelkező Szabadkai Népszínházat, valamint a Viharsarok Táncszínházat, így a tagság létszáma 90-re nőtt. A közgyűlés elfogadta a társaság 2023-as beszámolómérlegét, valamint a 2024-es költségvetést. Az MTT tulajdonosi joggyakorlatában álló társaságok, a Magyar Teátrum Közhasznú Nonprofit Kft. és a Karinthy és Karinthy Nonprofit Kft. szintén prezentálta éves tevékenységét.

Felajánlott ételadagok

Az ülés zárszavaként Sin Edina, a beregszászi színház igazgatója mesélt a színház életét ellehetetlenítő, megrendítő háborús körülményekről, köszönet mondva azoknak az intézményeknek, amelyek vendégelőadásokkal, produkcióik utaztatásával segítik a kárpátaljai magyarság lelkierejének növelését, 

az alig megtartható ép lelki egyensúly fenntartását a művészet erejével.

Továbbra is várják a felajánlásokat színház részére, és az együttműködési lehetőségeket. Szó esett arról, hogy a társaság várja a jelentkező színházakat a 2024 nyarának végén esedékes hagyományos Országos Színházi Évadnyitó megrendezésére.

A Magyar Teátrumi Társaság a közgyűlés utáni fogadáson el nem fogyasztott ételadagokat a Magyar Élelmiszerbank Egyesülettel együttműködve rászorulókhoz juttatta el. Az ülést Fülöp Péter, a Csiky Gergely Színház igazgatója vezette le, aki az elnökség felkérését elfogadva a Magyar Teátrumi Társaság új titkára: ebben a pozícióban Szabó Lászlót váltja.

(Borítókép: Szabó László 2022. január 18-án. Fotó: Karip Tímea / Index)