Már több száz áldozata van a Kenyát sújtó esőzéseknek, és a kolera is felütötte fejét

2024.05.06. 14:09
Már több mint 200 halálos áldozata van Kenyában a hetek óta tartó esőzéseknek és áradásoknak, míg a térség országaiban már a 400-at is elérte a kegyetlen időjárás halálos áldozatainak száma. Több tucat embert eltűntként tartanak nyilván. De nem csak az időjárással kell megküzdenie az ott élőknek, ugyanis a kolerától és egyéb hasmenéses megbetegedésektől is tartanak a helyiek.

Kenya vasárnap közölte, hogy a hetek óta tartó pusztító esőzések és áradások halálos áldozatainak száma 228-ra emelkedett, és figyelmeztetett, hogy a válság enyhülésének semmi jele. Míg Kenya és a szomszédos Tanzánia megúszta, hogy a szombaton a szárazföldet elérő trópusi ciklon nagyobb károkat okozzon, a nairobi kormány szerint az országot továbbra is özönvízszerű esőzések sújtják, és fennáll a további áradások és földcsuszamlások veszélye – számolt be a news24.com.

Nyugat-Kenyában a Nyando folyó vasárnap kora hajnalban kilépett medréből, és elárasztott egy rendőrőrsöt, egy iskolát, egy kórházat és egy piacot a Kisumu megyei Ahero városában

– közölte a rendőrség. Nem érkezett azonnali jelentés áldozatokról, de a helyi rendőrség szerint a vízszint még mindig emelkedik, és a Nairobi felé vezető autópálya hídja Kisumun kívül víz alá került. A szokásosnál hosszabb, több hete tartó, szezonális esőzések, amelyekhez az El Nino elnevezésű időjárási jelenség is hozzájárult, káoszt okoztak Kelet-Afrika számos részén, amely régió az éghajlatváltozással szemben igen érzékeny.

Több mint 400 ember vesztette életét, és több százezer ember kényszerült elhagyni otthonát több országban, mivel az áradások és sárcsuszamlások elárasztották a házakat, utakat és hidakat.

„Ez egy komoly helyzet, és nem szabad félvállról vennünk” – mondta Isaac Mwaura kenyai kormányszóvivő a válságról tartott vasárnapi tájékoztatón. 

Humanitárius válsággal kapcsolatos aggodalmak

A határ túloldalán a tanzániai meteorológiai hatóság kijelentette, hogy a Hidaya trópusi ciklon, amely további katasztrófával fenyegetett, „teljesen elvesztette erejét”, miután szombaton partot ért Mafia szigetén. „Ezért a Hidaya trópusi ciklon nem fenyegeti tovább országunkat” – közölte a hivatal. Tanzánia továbbra is az áradások által leginkább sújtott országok közé tartozik, április eleje óta 155 ember halt meg.

Kenyában Mwaura azt mondta, hogy bár a ciklon gyengült, erős szelet és hullámokat okozott a partvidéken, és a heves esőzések valószínűleg vasárnap erősödnek. „Egy halász meghalt, egy másik eltűnt” – tette hozzá. A katasztrófa március óta országszerte 228 ember életét követelte, és a kormány adatai szerint 72 embert még mindig eltűntként tartanak nyilván.

Több mint 212 ezer embernek kellett elhagynia lakóhelyét, Mwuara szerint sokakat „erőszakkal” evakuáltak. A kormány elrendelte, hogy a nagyobb folyók vagy gátak közelében élők hagyják el a területet, vagy „biztonságuk érdekében kötelező evakuálással kell számolniuk”, mivel számos gát vagy víztározó kiöntéssel fenyeget.

Mwaura a vízzel terjedő betegségek veszélyére is figyelmeztetett: egy kolerás esetről, valamint hasmenéses megbetegedésekről számoltak be.

Jagan Chapagain, a Vöröskereszt és Vörös Félhold Társaságok Nemzetközi Szövetségének (IFRC) vezetője szombaton az X-en azt mondta, hogy az előrejelzések szerint további esőzésekre lehet számítani, amelyek „komoly aggodalmakat keltenek egy szélesebb körű humanitárius válsággal kapcsolatban”.

A kenyai kormányt azzal vádolták, hogy az időjárási figyelmeztetések ellenére felkészületlenül és lassan reagált a válságra, a fő ellenzéki Azimio párt pedig azt követelte, hogy a válságot nyilvánítsák nemzeti katasztrófává. William Ruto elnök pénteken a nemzethez intézett beszédében kijelentette, hogy az időjárási helyzet továbbra is „szörnyű”, és a környezetvédelem elmulasztását okolta az aszály és az áradások szerencsétlen ciklusáért.

A leghalálosabb kenyai incidensben 58 ember vesztette életét, amikor hétfőn átszakadt egy gát a Nairobitól északra fekvő Rift-völgyben lévő Mai Mahiu közelében – közölte a belügyminisztérium. Több tucatnyian eltűntek. A mentők még 13 eltűnt ember után kutatnak, miután egy csónak felborult Tana River megyében, hét ember halálát okozva – közölte a minisztérium.