DIGITÁLIS MAGAZIN Pontállások Versenynaptárak
2024. május 19. vasárnap
F1

Magnussent tisztázták, de szigorítást szorgalmaznak a stewardok

Sportszerűtlen viselkedés miatt még egyszer beidézték a dánt az F1-es Miami Nagydíj sprintje után. A pilótát felmentették, de a felügyelők szerint változtatni kell.

Halmozta a büntetéseket Kevin Magnussen a Formula-1-es Miami Nagydíj szombati sprintversenye során: háromszor is úgy ítélték meg, hogy jogtalanul hagyta el a pályát és tett szert ezzel tartós előnyre a Lewis Hamiltonnal vívott csatája közben.

A dán a leintést követően elismerte, hogy mindegyik szankció jogos volt, és direkt, csapatérdekből követte ezt a „hülye taktikát”, amelyhez hasonlót már néhány hete a Szaúd-arábiai Nagydíjon is láthattunk tőle: akkor és most is a Haas-csapattárs Nico Hülkenberg pontszerzését biztosította be azzal, hogy feltartotta a mögötte érkezőket, jelen esetben a Mercedes hétszeres világbajnokát.

f1-magnussen-haas-miami-1



A Miami Nagydíj felügyelői azonban Magnussen nyilatkozata után ismét beidézték a pilótát, mivel felmerült bennük, hogy ezzel kimerítette a sportszerűtlen viselkedés fogalmát. Érdekesség, hogy a dzsiddai esetet követően az akkor kárvallott Visa Cash App RB részéről a vezetőség annak is nevezte a Haas taktikáját.

A felügyelők szerették volna megérteni a második és harmadik pályaelhagyás kontextusát, mivel tisztában voltak vele, hogy a csata hatással volt arra is, hogy mekkora a különbség a csapattárs, azaz Hülkenberg és az üldözők között. Magnussen a meghallgatás során elismerte, hogy jól idézték a nyilatkozatát, ezért a stewardok meg akarták vizsgálni, hogy szándékosan volt-e szabálytalan a Hamilton elleni csata során, és ezzel valóban sportszerűtlen magatartást tanúsított-e.

A Magnussennel és a Haas képviselővel folytatott hosszas meghallgatás során a versenyző elmondta: jogosultnak érezte magát, hogy az említett módon harcoljon Hamiltonnal, és hajlandó volt elfogadni ezzel azokat a standard büntetéseket is, amelyeket esetleg miatt kirónak rá. Hozzátette: szerinte teljesen megfelel a szabályoknak az, hogy különbséget alakít az előtte haladó autóhoz képest, és nem is ritka az ilyesfajta segítség a csapattársak között.

f1-magnussen-hamilton-miami-haas

Magnussen hangsúlyozta: nem érezte sportszerűtlennek vagy rossznak a tetteit, és azt is megjegyezte, hogy a stewardok nem szokták növelni az ismételt szabálytalanságokért a büntetések mértékét.

A felügyelők végül hosszas megfontolás után arra jutottak, hogy bár magas elvárási szintet kell húzniuk a sportszerűtlen magatartás megállapításához, de az ilyen esetekben egyértelműeknek kell lenniük a bizonyítékoknak. Ugyanakkor Magnussennél úgy ítélték meg, hogy bár „nem értettek egyet” azzal, ahogy a dán vezetett, de szerintük az ismételt pályaelhagyásokkal nem érte el a sportszerűtlen viselkedés szintjét.

Emiatt Magnussenre nem róttak ki további büntetést, ugyanakkor a felügyelők jelezték: megfontolásra fel fogják vetni az FIA-nak, hogy megfelelő esetekben, különösképp ismételt kihágások során a büntetés mértékét növelni kellene, hogy ezzel is eltántorítsák a pilótákat a folyamatos szabálysértésektől.

Ha ismerőseid figyelmébe ajánlanád a cikket, megteheted az alábbi gombokkal: