DIGITÁLIS MAGAZIN Pontállások Versenynaptárak
2024. május 19. vasárnap
F1

Csöbörből vödörbe: túlkompenzált a Mercedes?

George Russell úgy érzi, egyik extrém végletből a másikba estek át azzal, hogy a 2024-es F1-es autójukkal meg akarták oldani a tavalyi gondjaikat.

Egyelőre újabb csalódáskeltő hétvégét fut az F1-es Miami Nagydíjon a Mercedes. A sprintidőmérőn a harmadik szakaszba sem jutottak be, így a top 10-en kívülről indulva – Lewis Hamilton utólagos büntetésének is köszönhetően – pontot sem tudtak szerezni a sprintfutamon, majd a „rendes” kvalifikáción csupán a negyedik rajtsorig jutott a két versenyző.

A hetedikként előrébb záró George Russell az időmérőt követően arról beszélt, hogy bár előrelépést jelent az idei W15-ös versenygép az előző évi verzióhoz képest, most teljesen más problémákkal szembesülnek vele:

f1-russell-miami-mercedes-2



„A tény az, hogy a stopper nem hazudik” – mondta el a Mercedes pilótája. „Tudjuk, hogy valószínűleg a tavaly év vége óta végrehajtott változtatásaink egy része túlkompenzált néhány fejlesztésünkkel. Vannak most is korlátaink az autó kapcsán, amelyek teljesen más korlátok, mint amikkel 12 hónappal ezelőtt kellett szembesülnünk.”

„Rengeteg munkát fektettünk a problémák megoldásába, és bizonyos tekintetben túl messzire mentünk ebben az irányban. Úgyhogy tudjuk, hogy fejlődnünk kell, méghozzá gyorsan.”

Arra a kérdésre, hogy tudja-e a Mercedes mindezek ellenére, hogyan kellene előrelépniük, így felelt Russell: „Igen, egyértelműen tudjuk. Ha megnézzük az adatokat, szerintem értjük, miért vagyunk ebben a helyzetben. Tavaly is értettük az adatok alapján, miért voltunk ugyanebben a helyzetben, és úgy vélem, valószínűleg túlkompenzáltuk az előző évi problémák megoldása közben. Az egyik extrémből csaptunk át a másikba, és kicsit vissza kell tekernünk, hogy nagyjából félúton találjuk magunkat.”

f1-russell-miami-mercedes-1

„De a fejlesztések nyolc hét alatt jutnak el az autóig. Ha az első-második futamon felismered a hibát, nem tudod kijavítani a következő versenyen. Valakinek meg kell terveznie, rajzolnia, szélcsatornába kell raknunk, valakinek meg is kell építenie, és máris a szezon felénél járunk. Szóval szerintem ezért nehéz hirtelen fejlődést elérni, ha hátrányban vagy. Mindenki másnapra várná, és azt is akarjuk, de ez az F1 realitása” – magyarázta a versenyző.

 

Már a vasárnapi F1-es nagydíjon előrelépnének

Ami a Miami Nagydíj esélyeit illeti, Russell a következőket mondta el: „Arra számítok, hogy előre tekinthetünk vasárnap. Remélhetőleg nem helyeznek ránk nyomást hátulról. De el kell fogadnunk, hogy a hetedik és nyolcadik helyen tartunk most.”

„Egy lépéssel a McLaren és a Ferrari mögött járunk – és egy óriási lépéssel a Red Bull mögött. Szerintem a mai eredmény volt a maximum, de magabiztos vagyok annak kapcsán, hogy vasárnap tehetünk egy lépést előre hozzájuk képest.”

Ha ismerőseid figyelmébe ajánlanád a cikket, megteheted az alábbi gombokkal: