Los Angeles úgy csődtömeg, ahogy van

2024.05.04. 07:19
Lassan tisztul a kép az észak-amerikai profi kosárlabda-bajnokság (NBA) rájátszásának első körében. Amíg nyugaton már ki is alakult a főcsoport-elődöntő mezőnye, miután a Dallas Mavericks simán hazaküldte a Los Angeles Clipperst, addig keleten maradt egy nyitott kérdés: a Cleveland és az Orlando hetedik meccsre kényszerül. Egy káprázatos egyéni teljesítmény, ami semmit sem ért: a clevelandi Donovan Mitchell 50 pontja.

Hetedik meccs lesz a Cleveland Cavaliers és az Orlando Magic párharcában az NBA rájátszása keleti főcsoportjában, az első fordulóban. Szombat hajnalban a Magic 103–96-ra legyűrte a Cavalierst, ami azt jelenti, hogy eddig mindkét csapat hozta a hazai mérkőzéseit.

A vendégeken Donovan Mitchell fantasztikus teljesítménye sem segített, a hátvéd hiába dobott 50 pontot, mégis kikapott a Cleveland. 

Dallasban a Mavericks azzal a szándékkal lépett pályára, hogy lezárja a sorozatot a Los Angeles Clippers ellen.

A második negyed közepéig sikerült is 13 pontos előnyt szerezni (46–33), de aztán elfogyott a lendület, a kétszemélyes pontgyár, Luka Doncic és Kyrie Irving rengeteget hibázott, nagyszünetig mindössze 6/21 volt összesített dobáspontosságuk mezőnyből, a szlovén 18, Irving csupán 2 pontnál tartott, és így 52–52-es döntetlennel mentek az öltözőbe a csapatok.

A végeredménytől függetlenül a meccs fénypontja az volt, amikor Daniel Gafford, a Dallas centere elbambult, jött James Harden a semmiből, kilopta Gafford kezéből a labdát, és ziccert dobott!

Cserébe Gafford akkorát zsákolt a 213 centis Ivica Zubac feje fölött, hogy majdnem leszakadt a gyűrű:

És máris megint 13 pont volt a hazai előny (74–61). Sőt, a harmadik negyed végén már tizenöt (87–72), mivel Irving megtáltosodott.

Az utolsó játékrészben ott folytatta a Dallas, ahol a harmadik végén abbahagyta, és 96–76-nál gyakorlatilag eldőlt a meccs, valamint a továbbjutás sorsa. A két center, Gafford és Lively remekelt, a triplákat szóró Washington úgyszintén, ezért Doncicnak és Irvingnek nem kellett megszakadnia. Azért Irving összehozott egy négypontos akciót, amivel 106–82-re húzott el a házigazda öt és fél perccel a vége előtt.

Érdekes aszimmetria: Irving az első félidőben 2, a másodikban 28 pontot szerzett.

A vádliját fájlaló Doncicnak nagyon nem ment a dobás, 9/26 volt a mutatója, de ezúttal ez nem számított a csődtömeg Clippersszel szemben.

A kaliforniai metropolisz mindkét csapata (a másik a Lakers) simán elvérzett a playoff első körében, lesz mit helyrehozni a nyáron az Angyalok Városában.

Ezzel kialakult a főcsoport-elődöntő mezőnye, a bajnok Denver Nuggets (2.) a Minnesota Timberwolvesszal (3.), az Oklahoma City Thunder (1.) a Dallasszal (5.) csap össze. Négyük közül a Mavericks az egyetlen, amely meglepetést okozott azzal, hogy kiütötte az alapszakaszban előrébb végző Clipperst (4.).

NBA, rájátszás, 1. kör

Keleti főcsoport

  • Orlando Magic–Cleveland Cavaliers 103–96
  • Legjobb dobók: Banchero 27, F. Wagner 26, Suggs 22, W. Carter Jr. 11, illetve Mitchell 50, Garland 21, Strus 20.

Az egyik csapat negyedik győzelméig tartó párharc állása: 3–3.

Nyugati főcsoport

  • Dallas MavericksLos Angeles Clippers 114–101
  • Ld.: Irving 30, Doncic 28 (7 lepattanó, 13 assziszt), Washington 14, Gafford 13, Lively 10, ill. Powell 20, George 18 (11 lepattanó), Zubac 17 (11 lepattanó), Harden 16 (13 assziszt), Mann 14. 

A párharc végeredménye: 4–2, a Dallas javára.