Az AI-meteorológus után itt az első magyar virtuális influenszer

2024.05.03. 09:50 Módosítva: 2024.05.03. 09:51
Aisa, Magyarország első AI-influenszere leginkább edukálni szeretné az internetfelhasználókat.

A mesterséges intelligencia most már az életünk része: egyre több MI által létrehozott karakter kel életre. Van már AI-szépségverseny számos indulóval, AI-műsorvezető, AI-modellek – miért ne lehetne AI-influenszer is?

Most bemutatkozik Magyarország első, mesterséges intelligencia által generált véleményvezére, Aisa, a közösségi média új csillaga, akinek fontos küldetése van. 

Aisa a bemutatkozása szerint egy túlsúlyos, életvidám, jólelkű karakter, aki életmódtanácsokat ad, de felhívja a figyelmet a környezetvédelemre is. A túlsúlyából adódóan edukálni is szeretne, hogy egyes bántások hogyan érintik a valós, túlsúlyos embereket, milyen lelki terheket kell átélniük a közösségi médiában.

Ez az AI-influenszer egyik fontos küldetése, hiszen az internetes bántalmazás terjedése egyre több fiatalt veszélyeztet. A cyberbullying elítélése mellett pedig hasznos és könnyen megtanulható életmódtippeket is nyújt majd a követői számára.

A jövőben szeretne minél több jó ügyet is felkarolni, a jelenlegi célkitűzése az, hogy 1 tonna tápot gyűjtsön menhelyi kutyáknak.  

A hazai médiában sem csak emberek dolgoznak, a köztévén már Bíró Ada, az első AI-műsorvezető is segít kollégáinak. Megjelenését, arcát és hangját egyaránt az MI hozta létre korábban már meglévő programokból. Mondanivalóját teljes egészében a Delta szerkesztői határozzák meg, ezzel együtt a mesterséges intelligencia segítségével életre hívott képi és nyelvi modell Fejős Ádám állandó műsorvezetőtársa lett a Deltában.

AMediaklikken visszanézhető adásban Bíró Ada azt mondja, hogy a legmodernebb nyelvi modellt használták ahhoz, hogy szépen beszéljen magyarul. Mint a műsorban elhangzott, az új technológiák érzékeny egyensúlya kellett ahhoz, hogy Bíró Ada elmondhassa a nézőknek a nagyvilágból az aktuális tudományos híreket. 

Külföldön is egyre több sikeres mesterséges influenszer tarol a közösségi oldalakon. Nemrég a finn Milla Sofiáról nem tudták megmondani a követői, hogy őt valóban egy számítógépes program generálta.