Udvaros Dorottya nem kapott új szerződést a Nemzeti Színháztól

O5A0576
2024.05.03. 08:25
Udvaros Dorottya 22 év után már nem tagja a Nemzeti Színháznak. Vidnyánszky Attila, a teátrum vezérigazgatója az anyagi helyzetre hivatkozva nem hosszabbított szerződést a Kossuth-díjas művésznővel.

Ahogy az Index beszámolt róla, már április elején elterjedt a hír a színházi világban, miszerint Udvaros Dorottya 22 év után távozhat a Nemzeti Színháztól. Kollégái ekkor úgy fogalmaztak, hogy a színésznő nem önszántából hozná meg ezt a döntést. 

„Már nem vagyok tagja a Nemzeti Színháznak. Vidnyánszky Attila valóban nem hosszabbította meg a szerződésem” – számolt be róla Udvaros Dorottya a Magyar Hangnak. Hozzátette, hogy a vezérigazgató a színház nehéz anyagi helyzetére hivatkozott.

Udvaros Dorottya úgy látja, hogy a kormány elvont 380 millió forintot a színháztól, amit nem sikerült pótolni a költségvetésben. A színésznő kérdésesnek látja, hogy ha valóban ennyire rossz az anyagi helyzet, akkor miért kell hatalmas összegekért leszerződtetni újabb külföldi rendezőket. 

A Nemzeti Színház ugyanakkor nem erősítette meg a hírt. „Udvaros Dorottya művésznő a Nemzeti Színház társulatának tagja, határozatlan idejű munkaszerződéssel rendelkezik, mely a mai napig nem került megszüntetésre és felmondásra” – közölte a Telex megkeresésére a Nemzeti Színház péntek délután.

Udvaros Dorottya lappal erre válaszul azt közölte, hogy

Március 22-én pénteken 11.00-kor volt szerződtetési tárgyalásom a vezérigazgató úrral, amikor is közölte, hogy nem kívánja meghosszabbítani a munkaszerződésemet. Azokra darabokra, amik még műsoron maradnak és játszom bennük, azokra egyedi szerződést kapok majd május közepén.

A Kossuth-díjas művésznő kitért a magyar színházi élet egyik legsúlyosabb balesetére is, ami 2023 november történt. Ahogy az Index beszámolt róla, a Nemzeti Színház két színésze, Szász Júlia és Horváth Lajos Ottó a Rómeó és Júlia előadása alatt lezuhant a díszletről, és maradandó sérülést szenvedtek. Udvaros Dorottya szerint a baleset „benne volt a levegőben”, ugyanis korábban szintén kis híján tragédia történt egy másik színésszel. Felidézte, hogy a Rómeó és Júlia próbáin a kollégái „többször is jelezték, hogy veszélyes a díszlet, mégsem történt semmi”.

Udvaros Dorottya korábban a könnyeivel küszködve nyilatkozott az Indexnek a balesetről. A színésznő elmondta, hogy az egész társulat nagyon megrendült. Vidnyánszky Attila lemondását érhetőnek tartja, mivel szerinte olyan súlyos baleset történt, amilyen talán még nem is volt.

A színész, aki felfokozott állapotban játszik, léphet egy rosszat, de a háttérnek azon kell dolgozni, hogy akkor se történhessen semmi baj

– fejtette ki a színésznő.

(Borítókép: Udvaros Dorottya 2017. augusztus 31-én. Fotó: Ajpek Orsi / Index)