szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

Rendezték a jogvitát.

Több millió dal térhet vissza a TikTokra, miután a platform és a Universal Music Group közötti jogvita rendeződni látszik, írja a BBC.

Korábban mi is megírtuk, hogy a TikTok és a kiadó nem tudott zöldágra vergődni a fizetendő jogdíj mértékében, ezért a Universal úgy döntött, hogy visszavonja az engedélyét. Ez olyan, világszerte ismert előadók számait is érintette, mint Taylor Swift, Billie Eilish, Drake, Harry Styles vagy Ariana Grande. Március elejére már hárommillió dalt töröltettek a platformról, ami nyilván nagy érvágás volt, hiszen a TikTokon alapvetően zenével kísért tartalmak vannak.

A vállalatok közleménye szerint most abban állapodtak meg, hogy a művészeknek jobb díjazás jár majd, ám konkrét összegekről nem beszéltek.

Taylor Swift, a Universal talán legértékesebb előadója egyébként már hetekkel korábban külön megegyezett a TikTokkal a saját kiadású számai felhasználásáról, ezek jogaival ugyanis ő rendelkezik, nem a kiadója.

További vitás pont volt az AI által manipulált vagy generált zenei tartalmak terjedése, amibe például tavaly Drake és The Weeknd is csúnyán belefutott. A mostani megállapodás ezért arra is kiterjed, hogy a művészeknek védelmet biztosítanak a mesterséges intelligenciával szemben. A TikTok elkötelezettnek mutatkozik abban, hogy – együttműködve a kiadóval – eltávolítsa az így generált, „illegális” zenéket.