szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

A hírt Demeter Szilárd is megerősítette.

A Budapesti Történeti Múzeum (BTM) egykori főigazgatója, Népessy Noémi felel majd a Magyar Nemzeti Múzeum Közgyűjteményi Központ alá besorolt intézmények integrációjáért – írja az Index, a hírt a portálnak nyilatkozva Demeter Szilárd is megerősítette.

Népessy Noémi (képünkön) hivatalosan 2024 tavaszáig a Budapest Történeti Múzeum főigazgatója volt, ám már tavaly nyáron tudni lehetett, hogy a Fővárosi Közgyűlés annak ellenére sem fogja támogatni Népessy újrázásra vonatkozó pályázatát, hogy a főigazgató közölte, szívesen folytatná a munkát.

Ennek szakmai és politikai okai is voltak. Mint azt annak idején egy forrásunk elmondta, a fővárosi fideszes körökben jó politikai kapcsolatokkal rendelkező Népessy Noémi 2019-ben nagyívű, centralizációs tervekkel érkezett a BTM élére.

Menedzsment és diplomácia terén is komoly kihívásokkal kell szembenéznie Csorba Lászlónak a Budapesti Történeti Múzeum élén

A nagyívű, centralizációs tervekkel érkezett Népessy Noémi főigazgató távozása az elmúlt években kialakult mély, intézményen belüli konfliktusokat önmagában nem oldja meg.

A BTM-ről érdemes tudni, hogy négy egységből áll (Vármúzeum, Kiscelli Múzeum, Aquincumi Múzeum és Budapesti Galéria) és ezek központosítását szerette volna Népessy megvalósítani, ám mire átvehette volna a kinevezését, politikai szempontból légüres térbe került, mivel menet közben megbukott a neki politikai hátszelet biztosító, Tarlós-féle fővárosi vezetés.

Népessy Noémit ugyanakkor a szó pejoratív értelmében a szakmán belül nem tekintették politikai kinevezettnek, mivel az Óbudai Múzeum korábbi vezetőjeként jó szakember hírében állt. Azonban a menedzserszemléletű vezetési stílusa következtében sok ellenséget szerzett magának a BTM-nél és ennek politikai következményeiként kényszerült távozásra az intézmény éléről, helyét a Nemzeti Múzeum korábbi igazgatója, Csorba László vette át.

„Népessy Noémi elkezdte a munkát, hogy ennek az integrációnak a közigazgatási, adminisztratív, jogi, pénzügyi, szakmai, szakmuzeológiai feladatkörét a különböző illetékes elvtársakkal és elvtársnőkkel előkészítsék” – nyilatkozta Demeter Szilárd az Indexnek.

Mint azt korábban mi is megírtuk, az Országgyűlés még kedden elfogadta azt a törvénymódosítást, ami szerint az Országos Széchényi Könyvtár, a Petőfi Irodalmi Múzeum, az Iparművészeti Múzeum, a Magyar Kereskedelmi és Vendéglátóipari Múzeum, valamint a Magyar Természettudományi Múzeum a Magyar Nemzeti Múzeumba integrálódva, Magyar Nemzeti Múzeum Közgyűjteményi Központ néven működik majd tovább.

Ezt az integrációs folyamatot vezényli majd le Népessy Noémi. Az Index értesülései szerint az integrációnak már 2024. július 1-jén meg kell történnie és onnantól kezdve a Magyar Nemzeti Múzeum Közgyűjteményi Központ elnöki kabinetként működik tovább. Ennek lesz tagja Népessy Noémi is, bár azt még egyelőre nem tudni, hogy mellette még kik foglalnak majd helyet a kabinetben.