Tíz éve nem volt ilyen mélyen a hazai ingatlanpiac

2024.05.02. 17:32
A hazai ingatlanbefektetési piac forgalma tíz éve nem volt olyan alacsony, mint 2023-ban. 38 százalékos visszaesést jelent a csaknem 600 millió euró az előző évekhez képest.

Tízéves mélyponton van a haza ingatlanpiac – írja a Portfolio. Megjegyzik, hogy a csökkenés mellett emelkedett a magyar befektetők aránya, ez elérte a 82 százalékot, valamint az irodapiacon és az ipar-logisztika szegmensben is emelkedtek a hozamok, mivel kivárásra ösztönzik a befektetőket a magas finanszírozási költségek és a mérsékelt bérleti kereslet.

Ez nem csak Magyarországon van így, Nyugat-Európában is hasonlóak a folyamatok. Ebben a térségben a kelet-közép-európainál is jelentősebb ingatlanérték-csökkenés ment végbe az elmúlt két évben.

Az MNB legfrissebb kereskedelmiingatlan-piaci jelentése 2024-re is alacsony befektetési forgalmat vetít előre idehaza, valamint a a régió többi országába.

A 2023-as befektetési forgalom 54 százalékkal maradt el az előző év forgalmától a régió átlagában. A tranzakciós volumen a legnagyobb mértékben Lengyelországban és Romániában csökkent, a legkisebb mértékben pedig Csehországban és Bulgáriában. Lengyelországban 2023-ban annyi ingatlanbefektetés valósult meg, mint Magyarországon a 2017–2019 közötti években.

Egy a CBRE által elvégzett felmérés szerint a kelet-közép-európai régióban 2025-re térhet vissza a piaci aktivitás a kamatemelések előtti szintre.