Dobrev Klára Magyar Péterről: Aki meg akarja semmisíteni bármelyik pártot, bukásra van ítélve

2024.05.02. 17:42
Dobrev Klára, a DK politikusa az ATV műsorában szerda este közölte, hogy hisz az Orbán-rendszer leváltása utáni a koalíciós kormányzásban, és szerinte Magyar Péter olyan politikát képvisel, „amiben elzárkózik mindentől, ami az ellenzék oldalán kialakult”.

Dobrev Klárát, a DK–MSZP–Párbeszéd listavezetőjét az ATV Egyenes Beszéd című műsorában többek között arról is kérdezte Rónai Egon, hogy mit gondol a Medián legutóbbi közvélemény-kutatásáról, amely megállapította, hogy Magyar Péter pártja a legerősebb ellenzéki párt. 

Hogy politikai szervezetként és erőként ki fog megmaradni és hogyan marad meg, azt természetesen a választók fogják eldönteni június 9-én. Nem akarok álszerény lenni, én büszke vagyok arra, hogy az a szociáldemokrata-zöld közösség, amit mi összeraktunk, az a legnagyobb ellenzéki erő

– válaszolta Dobrev Klára.

Hozzátette: ő hisz az Orbán-rendszer leváltása után a koalíciós kormányzásban. Magyar Péterre utalva pedig azt is közölte, hogy egyvalamit nagyon nem szeret a magyar politikában:

amikor valakinek az a politikája, hogy »én utálom legjobban a többieket«. Amikor erre épül egy politika, hogy ki kivel nem, az szerintem rendkívül veszélyes.

A DK–MSZP–Párbeszéd listavezetője szerint egyértelmű, hogy Orbán Viktor rendszerét csak egy erős, egymással együttműködő ellenzék képes leváltani, és szerinte a demokratikus oldal mindig sokkal színesebb.

„Az a legfontosabb, hogy fent tudjuk tartani az együttműködés és a koalíció képességét egymással. Kellenek liberálisok, tisztességes jobboldaliak, kellenek baloldali szociáldemokraták, mint amilyenek mi vagyunk. És nagyon fontos, hogy ez a fajta párbeszéd, együttműködés, emberi minőség megmaradjon”  – fogalmazott Dobrev Klára a műsorban. 

Tárgyalás Magyar Péterrel?

Azzal kapcsolatban, hogy tárgyalna-e Magyar Péterrel, úgy válaszolt: neki nincsen ezzel most feladata, mert szerinte a Tisza Párt alelnöke olyan politikát képvisel, „amiben elzárkózik mindentől, ami az ellenzék oldalán kialakult”. Hozzátette: 

Én egy dolgot tudok, hogy az ellenzéknek szüksége van, és Magyarországnak szüksége van egy olyan megbízható, biztos pontra ebben a zűrzavarban, amiből lehet növekedni.

Megjegyezte azt is, hogy az Orbán-rendszert senki nem tudja majd egyedül leváltani. „Senkinek nem fog egyedül sikerülni, tehát aki azt tűzi ki a zászlajára, hogy meg akarja semmisíteni bármelyik pártot, az bukásra van ítélve”. Mint mondta, ő inkább azokat a pártokat segítené, amelyek „egy kicsit elvesztek, és nem tudnak most magukra találni”.

Mint megírtuk, Gyurcsány Ferenc is kifejtette álláspontját a jelenlegi politikai helyzetről. A Demokratikus Koalíció elnöke Magyar Péter nevét nem írta le, de új fejleményként írt egy olyan erőről, amely az ellenzéki oldalon ér el támogatást, és amelynek szerinte a „közszereplései épp úgy gőgről, kizárólagos hitről, megbélyegzésről, indulatkeltésről szólnak, mint ahogy a hasonlóan fellépő kormánypártoké is”.