Tűz ütött ki egy tüntetésen a parlament épülete előtt Tbilisziben

2024-05-01T221233Z 579222740 RC2XH7AJNRUO RTRMADP 3 GEORGIA-POLI
2024.05.02. 09:02
Szerda este tűz ütött ki a grúz parlament épületének közelében Tbilisziben a külföldi ügynökökről szóló törvény elleni tüntetés közben.

Tűz ütött ki a külföldi ügynökökről szóló törvény elleni tüntetésen Tbilisziben – írja a RIA Novosztyi orosz állami hírügynökség. Feltehetően tűzijáték miatt gyulladhatott ki egy barikád.

Az oldalsó átjáró, ahol a tűz keletkezett, teljesen megtelt könnygázzal, ennek ellenére néhány tüntető még megpróbált a szolgálati bejáraton keresztül betörni a parlament épületébe.

Mint arról beszámoltunk, a georgiai fővárosban több tízezren vonultak utcára vasárnap este, hogy a kormány által újra bevezetni kívánt törvény ellen tiltakozzanak, amely a civil szervezeteket – azok külföldi támogatottsága okán – „külföldi ügynököknek” minősítené. A tüntetéseket főként az ifjúsági és diákszervezetek vezetik, a grúz ellenzék a háttérben meghúzódva figyeli az eseményeket.

Commonspace szerint a kormány ellenállásának dacára úgy tűnik, hogy az ország az elmúlt évtizedek egyik legsúlyosabb politikai válsága felé tart.

Az elmúlt napokban Tbiliszi utcáit folyamatos tömegmegmozdulások tarkították „Igen Európára, nem az orosz törvényre” jelszóval. Vasárnap estig a tüntetőkből hiányzott a kritikus tömeg, de ez később megváltozott. Szerdán 63 embert vettek őrizetbe az ország parlamentje előtti tiltakozó megmozduláson kisebb garázdaság és a rendőrség törvényes felszólításainak való engedetlenség miatt.

(Borítókép: Tüntetők, miközben vízágyúkkal oszlatják fel a tüntetést Tbilisziben, Grúziában 2024. május 2-án. Fotó: Irakli Gedenidze / Reuters)