Megdöbbentő felvételek, több mint ezer embert tartóztattak le az amerikai palesztinbarát diáktüntetések miatt

2024.05.01. 07:01
Kedd estére felszámolták a palesztinbarát diáktüntetések nagy részét az amerikai egyetemeken a rendőrök, több mint 1000 embert letartóztatva. A legtöbb helyen sikerült békés úton rendezni az eseményeket, de a New York-i Columbia Egyetemen és néhány másik iskolában a rendőrség beavatkozására volt szükség. Sokan a 2020-as George Floyd-esethez hasonlítják a mostani tüntetéseket, hasonlóan fajgyűlölő indokokra visszavezetve azokat.

A rendőrök, akiknél gyorskötöző és rohampajzs volt, megrohamozták a Columbia Egyetem egyik épületét, amelyet palesztinbarát tüntetők foglaltak el, kedden késő este az egyik ablakon keresztül beözönlöttek, és több tucat embert letartóztattak. A tüntetők a Hamilton Hall néven ismert adminisztrációs épületet foglalták el, ami jelentős eszkalációt jelent, miközben az Izrael és a Hamász közötti háború elleni tüntetések országszerte elterjedtek az egyetemi kampuszokon – írta meg az Associated Press.

A Columbia szóvivője által kiadott közlemény szerint a rendőrök az egyetem segítségét kérve léptek be a kampuszra. Az iskola területén közel két hete sátoros tüntetés kezdődött az Izrael–Hamász-háború elleni tiltakozásul. „Miután az egyetem megtudta, hogy a Hamilton Hallt elfoglalták, megrongálták és blokád alá vették, nem maradt más választásunk” – közölte az iskola.

A döntés, hogy a New York-i rendőrséghez fordulunk, a tüntetők cselekedeteire volt válasz, nem pedig az általuk képviselt ügyre. Világossá tettük, hogy az egyetemi életet nem lehet a végtelenségig megzavarni és a szabályokat és a törvényt figyelmen kívül hagyni

– tették hozzá.

A letartóztatások a Columbián – ahol a tüntetők már visszautasítottak egy korábbi ultimátumot, hogy hétfőn hagyják el a tábort, különben felfüggesztik őket – akkor indultak, amikor más egyetemeken is fokozták a tiltakozások befejezésére irányuló erőfeszítéseiket. A rendőrség néhány egyetemen végigsöpört,

ami országszerte összecsapásokhoz és több mint 1000 letartóztatáshoz vezetett.

Ritkább esetekben az egyetemi tisztviselők és a tüntetés vezetői megállapodtak, hogy felfüggesztik az egyetemi élet és a közelgő diplomaosztó ünnepségek megzavarását. A columbiai rendőrségi akció pont az 56. évfordulóján történt annak a rasszizmus és a vietnámi háború ellen tiltakozó diákok hasonló akciójának, ami miatt a Hamilton Hall elfoglalását akkor is leverték.

A rendőrség már túl sok lenne?

A rendőrség korábban azt közölte, hogy a rendőrök nem lépnek be a területre a főiskola vezetőségének kérése vagy közvetlen vészhelyzet fennállása nélkül. Most a rendfenntartó erők május 17-ig, az egyetemi diplomaosztó rendezvények végéig ott lesznek. Fabien Lugo, egy elsőéves könyvelőhallgató, aki elmondta, hogy nem vett részt a tüntetéseken, azt mondta, hogy ellenzi az egyetem döntését a rendőrség bevonásáról.

Mindent lezártak, ez már túl sok. Inkább eszkalációnak tűnik, mint deeszkalációnak

– mondta. 

Donald Trump volt elnök betelefonált Sean Hannity műsorába a Fox News Channelen, hogy kommentálja a Columbia zavargásait, miközben élő felvételeket sugároztak a Hamilton Hallt megtisztító rendőrökről. Trump dicsérte a rendőröket. „De soha nem lett volna szabad idáig fajulnia” – mondta Hannitynek. „És sokkal hamarabb kellett volna ezt megtenniük, mint mielőtt elfoglalták az épületet, mert sokkal könnyebb lett volna, ha sátrakban vannak, nem pedig egy épületben. És óriási károkat is okoztak” – mondta a volt elnök.

A Columbia elnöke, Minouche Shafik a New York-i rendőrség vezető tisztviselőinek írt levelében azt mondta, hogy a vezetőség „a legnagyobb sajnálattal” kéri a rendőrséget, hogy távolítsa el a tüntetőket az elfoglalt épületből és egy közeli sátortáborból. Shafik arra az elképzelésre is támaszkodott, amelyet először Eric Adams, New York polgármestere terjesztett elő a nap folyamán, miszerint a Hamiltont elfoglaló csoportot „olyan személyek vezették, akik nem állnak kapcsolatban az egyetemmel”. Egyikük sem szolgált konkrét bizonyítékkal ennek az állításnak az alátámasztására, amelyet a tüntetés szervezői és résztvevői vitattak.

Külső agitátorok

A New York-i rendőrség tisztviselői hasonló állításokat tettek „külső agitátorokról” a faji igazságtalanság elleni hatalmas, alulról szerveződő tüntetések során, amelyek George Floyd 2020-as halála után törtek ki városszerte. Egyes esetekben a rendőrség vezető tisztviselői tévesen erőszakos szélsőségesek művének bélyegezték a jól ismert környékbeli aktivisták által szervezett békés felvonulásokat.

Mielőtt a rendőrök megérkeztek a Columbiára, a Fehér Ház elítélte az ottani és a Humboldti Kaliforniai Állami Műszaki Egyetemen kialakult patthelyzetet, ahol a tüntetők két épületet is elfoglaltak, mígnem az éjszaka folyamán gumibotos rendőrök beavatkoztak, és 25 embert letartóztattak. A tisztviselők az észak-kaliforniai kampusz teljes kárát több mint 1 millió dollárra becsülték. Joe Biden elnök szerint az, hogy a diákok elfoglalnak egy egyetemi épületet, „abszolút rossz megközelítés”, és „nem a békés tiltakozás példája” – mondta John Kirby, a Nemzetbiztonsági Tanács szóvivője.

Más főiskolák igyekeztek megállapodásokat kötni a tüntetőkkel, abban a reményben, hogy békés ünnepségeket tarthatnak. Mivel a tűzszüneti tárgyalások látszólag folyamatban vannak, nem volt egyértelmű, hogy ezek a tárgyalások a tüntetések enyhülését fogják-e ösztönözni. Izrael és támogatói antiszemitának bélyegezték az egyetemi tüntetéseket, míg kritikusaik szerint Izrael ezeket a vádakat az ellenzék elhallgattatására használja. Bár egyes tüntetőket kamerák felvételei antiszemita megjegyzésekkel vagy erőszakos fenyegetésekkel örökítettek meg, a tüntetések szervezői, akik közül néhányan zsidók, azt állítják, hogy békés megmozdulásról van szó, amelynek célja a palesztinok jogainak védelme és a háború elleni tiltakozás.

„A cionisták tűnjenek el innen”

A Columbia kampuszán a tüntetők először csaknem két héttel ezelőtt állítottak fel sátorokat az iskola előtt. Az iskola másnap rendőröket küldött a sátrak kiürítésére, több mint 100 embert tartóztattak le, de a diákok visszatértek és hasonló táborok hullámát indították el az ország különböző egyetemein. A tiltakozók és az egyetem közötti tárgyalások az elmúlt napokban megrekedtek, és az iskola határidőt szabott az aktivistáknak, hogy hétfő délután hagyják el a sátortábort, különben felfüggesztik a tevékenységüket.

Ehelyett a tiltakozók szembeszálltak az ultimátummal, és kedden kora reggel elfoglalták a Hamilton Hallt, bútorokat és fémbarikádokat használva. A tüntetők Hind's Hallnak nevezték el az épületet, egy fiatal lány tiszteletére, aki a Gázai övezetben halt meg izraeli tűz alatt, és követelték a kivonulást, a pénzügyi átláthatóságot és az amnesztiát.

Az Amerikai Egyetemi Professzorok Szövetségének Columbia Egyetemi Tagozata szerint az egyetemi vezetés többször is figyelmen kívül hagyta az oktatók erőfeszítéseit, hogy segítsenek a helyzet enyhítésében, annak ellenére, hogy az iskola alapszabálya előírja a konzultációt. Ilana Lewkovitch, egy magát „baloldali cionistának” nevező hallgató a Columbián, elmondta, hogy hetek óta nehéz volt az iskolára koncentrálni, miközben a cionistákat halálra vagy az egyetem elhagyására szólították fel. Elmondása szerint

vizsgáit a háttérben a „mondd hangosan, mondd világosan, azt akarjuk, hogy a cionisták tűnjenek el innen” skandálások szakították meg.

Lewkovitch, aki zsidónak vallja magát, és a Columbia tel-avivi kampuszán tanult, azt mondta, azt kívánta, bárcsak a jelenlegi palesztinbarát tüntetések nyitottabbak lennének a hozzá hasonló emberek felé, akik bírálják Izrael háborús politikáját, de úgy gondolják, hogy Izrael államnak léteznie kell.