Mulatoztak, virslit ettek, sört ittak, de mi történik ma?

DBZOL20220501003
2024.05.01. 06:13
„A dolgozóktól ellopták május elsejét” – jelentette ki az Indexnek Thürmer Gyula, a Munkáspárt elnöke. A politikust a rendszerváltás előtti és utáni majálisokról kérdeztük, valamint megnéztük, hogy idén milyen, pártokhoz kötődő május elsejei programok lesznek a fővárosban.

Thürmer Gyula lapunk kérdésére elárulta, idén azért nem lesz munkáspárti majális, mert „úgy hozta a sors és a törvényalkotók akarata, hogy május elseje beleesik az EP-választási ajánlásgyűjtésbe. Hála a demokratikus rendünknek, húszezer ajánlásra van szükség, így kénytelenek vagyunk május elsején harccal ünnepelni, azaz gyűjteni az ajánlásokat.”

A politikus a rendszerváltás előtti majálisokról kifejtette:

Május elseje mindig a munkások harci ünnepe volt. Korábban a nyolcórás munkaidőért harcoltak, a szocializmus idején pedig ünnepelték a hatalmat, alkotmányba volt foglalva, hogy minden hatalom a dolgozó népé. Mulatozás volt, virsli és sör. Május elseje politikai részét a nagyszabású felvonulások jelenítették meg, amelyekre nem kellett hajtani az embereket, szívesen mentek maguktól is.

Thürmer Gyula úgy látja, hogy a rendszerváltók igyekeztek mindent eltörölni, ami a szocializmushoz kötődött, a vörös csillagtól kezdve a sarló-kalapácson át a felszabadulás szóig, „de a május elsején megakadtak, ezzel nem igazán tudtak mit kezdeni”, ezért nem törölték el a majálisozást. Május elseje ma is munkaszüneti nap, de Thürmer Gyula szerint „átformálták a családi együttlét ünnepévé, sőt, május 9-cel összekapcsolva európai jelleget is adtak neki. A dolgozóktól ellopták május elsejét.”

A Munkáspárt elnöke az általuk szervezett majálisokról elmondta, hogy azokon sikerül visszaidézni a korábbi május elsejei hangulatot. „Mi megőriztük a felvonulós jellegét a majálisnak, és az elmúlt években a Kodály köröndtől a Városligetig tartott a munkáspárti felvonulás, ott egy kis területre tudtunk rendezvényt szervezni. Örömteli dolog volt, jöttek is az emberek, de közben megváltozott a Városliget, kulturális, muzeális jellegű park lett, ahol nem igazán férnek el a politikai rendezvények. Bízunk benne, hogy jövőre, amikor nem lesz választási kampány, vissza tudjuk hozni a munkáspárti majálist és a felvonulást” – hangsúlyozta Thürmer Gyula.

Karácsony, Dobrev, Kunhalmi a Városligetben

A DK–MSZP–Párbeszéd–Zöldek-szövetség „20 éve Európában” címmel tart majálist a városligeti Nagyréten. A pártok Magyarország uniós csatlakozásának huszadik évfordulóját helyezik az esemény középpontjába, amelyen beszédet mond

  • Karácsony Gergely főpolgármester,
  • Dobrev Klára, az MSZP–DK–Párbeszéd európai parlamenti listavezetője
  • és Komjáthi Imre, az MSZP társelnöke.

Lesznek pódiumbeszélgetések is a magyar oktatás jövőjéről, „Budapest Köztársaságról”, a gazdagok adózásáról, valamint az Európai Unió hatásáról a magyar szakszervezeti mozgalomra. A fent említett politikusokon kívül jelen lesz többek között Kunhalmi Ágnes MSZP-társelnök, Hiller István (MSZP), Gurmai Zita (MSZP), Arató Gergely (DK) országgyűlési képviselők, és Tüttő Kata főpolgármester-helyettes.

Az ország legnagyobb majálisát ígéri a Mi Hazánk

A Mi Hazánk Mozgalom szerint az általuk szervezett majális lesz a legnagyobb az országban, a helyszín a Bikás park.

A gyerekprogramok mellett lesznek koncertek és középkori páncélos hadi bemutató is. A közönség meghallgatja Borvendég Zsuzsanna történész, Csath Magdolna közgazdász, Szakács Árpád újságíró, valamint Toroczkai László pártelnök gondolatait is.

Nem maradnak el a kisebb, kerületi majálisok sem, Pikó András józsefvárosi polgármester Csárdi Antal (LMP) és Jámbor András (Párbeszéd) országgyűlési képviselőkkel majálisozik a II. János Pál pápa téren. Zugló sem marad majális nélkül, az Újváros parkban ott lesz többek között Hadházy Ákos független országgyűlési képviselő, Rózsa András momentumos polgármesterjelölt, és a Szikra Mozgalom volt polgármesterjelöltje, Sudár Orsolya is.

(Borítókép: A Magyar Szakszervezeti Szövetség (MASZSZ) majálisa a Városligetben 2022. május 1-jén. Fotó: Balogh Zoltán / MTI)