Újabb királyi családot ért utol a photoshopolási botrány

GettyImages-962623824
2024.05.01. 06:24
Egyesek szerint a dán X. Frigyes királyról, illetve Mária királynéról készült legfrissebb fotók manipulálva lehettek, akárcsak a Katalin hercegné által átszerkesztett anyák napi fotó.

Igazi lavinát indított el Katalin hercegné, aki még márciusban amiatt került össztűz alá, mert túlságosan megszerkesztette a róla és gyermekeiről, György hercegről, Sarolta hercegnőről és Lajos hercegről készült, anyák napi – az Egyesült Királyságban március 10-én ünneplik – képet.

Ez úgy derült ki, hogy három globális hír- és fotóügynökség, az Associated Press (AP), a Reuters és az AFP visszavonta kínálatából a fotót, közölve, az nem felel meg a szabályoknak, mivel a készítő manipulálhatta a képet. Többek között Sarolta hercegnő bal kézfejénél látszanak a változtatások, és a kertben lévő fák leveleivel kapcsolatban is felmerültek kérdések.

Később egy közleményben a hercegné egyébként elismerte, hogy mint minden amatőr fotós, úgy ő is szokott kísérletezgetni a szerkesztéssel, ám elnézést kért az okozott kényelmetlenségek miatt. Efféle perpatvarba keveredett nemrég a dán királyi család is, pontosabban X. Frigyes király és Mária királyné, akikkel kapcsolatban azt állítják, hogy a róluk készült legutóbbi közös képet úgy szerkesztették meg, hogy a portréfotóikat photoshopolták össze. 

Még április 26-án tették közzé a dán királyi család hivatalos felületein azon friss képeket, amelyeket az uralkodó párról, X. Frigyesről és Mária királynéról készítettek. Bár a kommentekben sokan dicsérték a fotókat, egyesek felhívták a figyelmet arra, hogy az ő esetükben is egy digitálisan feljavított verziót oszthattak meg.

Ezt photoshoppolták? Úgy néz ki, mintha külön fotózták, majd összerakták volna őket? Mária remekül néz ki, Frigyes pedig úgy, mintha most esett volna ki az ágyból

írta egy hozzászóló. 

Mások azt kifogásolták, hogy a képet nézve úgy tűnhet, hogy a királyné kezét a király elé helyezték, azaz előbbit photoshopolhatták rá utóbbi fotójára. A palota ugyanakkor megerősítette, hogy a portré valódi, kijelentve, nem manipulálták azt. 

A hasonló elméletek azért is kaphattak szárnyra, mivel II. Margit lemondását követően elterjedtek olyan pletykák, hogy a királynő azért adta át a trónt, hogy megmentse fia, X. Frigyes házasságát. Mint ismert, a férfit egy színésznő társaságában fotózták azelőtt, amelyből azt a következtetést lehetett levonni, hogy nejével nincsenek rózsás viszonyban. Az egyesek által összeszerkesztettnek gondolt, legutóbbi portrékról pedig többek azt állították, látni vélik a felek egymással szembeni közömbösségét. Bár hozzá kell tenni, hogy egyelőre egyikük sem ismerte el, hogy gondok lennének a házasságukkal. Sőt, X. Frigyes a koronázást követően kiadott könyvében úgy fogalmazott: 

Szeretem a házasságot, a feleségemet, a gyermekeinket és azt a boldog bázist, ami azon emberek számára jön létre, akiknek sikerül együtt maradniuk, és kitartani

– jelentette ki.

X. Frigyes egyébként egy 2018-as dokumentumfilmben már nyilvánosan dicsérte Mária királynét, aki jó hatással volt rá. Állítása szerint neki köszönhető, hogy a gyermekei nem olyan formális neveltetésben részesülnek, mint anno ő, ez pedig azt eredményezte, hogy csak igen ritkán találkozhatott a szüleivel. Ahogy a produkcióban kiemelte, úgy érzi, mintha nejét erre a pályára teremtették volna, mert nagyon élvezi, és örül neki, hogy a legjobb tanácsadója mellett hajthatja álomra a fejét esténként. 

(Borítókép: X. Frigyes dán király és Mária királyné Koppenhágában 2018. május 26-án. Fotó: Patrick van Katwijk / Getty Images)