Már a héten távozhat az F1-legenda a Red Bull istállótól

newey
2024.04.30. 14:20
A múlt héten kapott szárnyra a hír, hogy a Red Bull vezető mérnöke, Adrian Newey elégedetlen az istállón belüli helyzettel, ezért távozhat a Formula–1-es csapattól, kedden pedig már arról számoltak be a nemzetközi lapok, hogy még a hétvégi Miami Nagydíj előtt búcsút inthet Max Verstappenéknek.

Az Autosport arról számolt be, hogy a legutóbbi két idényben világbajnok istállóval történt egyeztetések után Newey hivatalosan is benyújtotta lemondását. Az értesülések szerint a vezetőmérnök döntésének okairól belső levelezésben beszélt a csapatnál dolgozókkal, és a kulcsfaktor az volt, hogy megromlott a viszonya a zaklatási ügybe keveredett Christian Horner csapatfőnökkel.

Az előző év végén már az is feszültséget szült a felek között, amikor Horner arról beszélt, hogy Newey istállón belüli szerepe megváltozott, és az alá tartozó, Pierre Wache vezette technikai csapat remek munkát végez, így már nem függnek annyira Newey-tól. Azt is hozzátette, hogy a Manchester United sem ment tönkre akkor, amikor Éric Cantona anno elhagyta a csapatot.

A Red Bull Racing részéről a közeljövőben közlemény várható az ügyében, könnyen lehet, hogy már a miami versenyhétvége előtt erre sor is kerül.

Bár a távozás részletei még nem ismertek, Newey a várakozások szerint egy ideig még az együttesnél marad, mielőtt távozna – legkésőbb a 2025-ös év elején.

A 65 éves mérnök rekordot jelentő 12 konstruktőri világbajnoki címet szerzett, és ő az egyetlen, aki három különböző istállóval (William, McLaren, Red Bull) a csúcsra ért.

A folytatást illetően a lehetséges opciók között a Mercedest, az Aston Martint, a McLarent, a Ferrarit és a visszavonulást vázolják fel, de hozzáteszik, hogy a német istálló alighanem kiesik a képből, mivel Newey úgy véli, a Mercedesnek túlságosan sok időbe telne visszatérnie a győztes útra.

Az Aston Martin főleg Lawrences Stroll csapatfőnök kimeríthetetlen pénztárcája (valamint a Red Bulltól korábban már elcsábított kollégái) miatt lehet vonzó alternatíva, de hosszú karrierje során Newey bőven keresett annyit, hogy csak az anyagiakkal ne lehessen elcsábítani.

A McLarennél már volt 1997 és 2005 között, így nem jelentene új kihívás számára, még ha amúgy Zek Brown csapatfőnökkel kifejezetten jó is a viszonya. Továbbá úgy véli, hogy az istállónak nincsenek meg azok az erőforrásai, amivel felvehetné a versenyt a legnagyobbakkal.

Így pedig marad a (nagyjából mindenki által amúgy is várt) Ferrari. Az nyílt titok, hogy az olaszok szeretnék Lewis Hamilton mellett az F1 másik ikonikus alakját is megszerezni, és igazából csak az a kérdés, hogy szeretne-e Maranellóba költözni.

(Borítókép: Gongora / NurPhoto via Getty Images)