Feltárták Platón halálának részleteit

2024.04.29. 06:26
A tudósok megfejtettek egy, a Kr. u. 79-ben a Vezúv kitörésekor elveszett dokumentumot. A Herculaneumból származó, karbonizált papirusztekercsből kiderült Platón temetkezési helye és utolsó éjszakájának részletei is.

Platón görög filozófus – Szókratész tanítványa és Arisztotelész tanítója – közel 2400 éve halt meg, miután hatalmas mennyiségű írást készített politikai filozófiáról, esztétikáról, etikáról és még sok másról.

A Vezúv 1945 évvel ezelőtt tört ki, hamuba temetve Pompeii és Herculaneum római városokat. Herculaneumban egy dokumentumokkal teli villát – amelyet ma a Papiruszok villája néven ismerünk – temetett maga alá, amelynek tartalma elszenesedett.

Az előző héten kutatók bejelentették, hogy egy, a villából származó, a vulkánkitörés következtében elszenesedett dokumentumból 

KIDERÍTETTÉK, HOGY HOL LEHET A HÍRES FILOZÓFUS KONKRÉT TEMETKEZÉSI HELYE, VALAMINT HOGYAN ÉRHETETT VÉGET AZ ÉLETE.

A Greek Schools – magyarul Görög Iskolák – kutatási projekt szakemberei mesterséges intelligencia segítségével tettek kísérletet a tekercsen lévő, szabad szemmel már láthatatlanná vált tinta olvasására. Optikai koherencia-tomográfiával és infravörös hiperspektrális képalkotással pásztázták át a karbonizált tekercsbe zárt karaktereket, és eddig mintegy 1000 szót azonosítottak, feltárva ezzel Platón utolsó napjainak és halálának részleteit.

A papiruszt a gadarai Philodémus, egy herculaneumi költő és filozófus írta. A kutatók azt már tudták, hogy Platónt valahol az Akadémia – vagyis az általa alapított athéni akadémiai iskola – területén temették el, de pontos nyughelye ismeretlen volt.

Graziano Ranocchia, a Pisai Egyetem papirológusa és a projekt vezető kutatója szerint a szövegek arra utalnak, hogy

Platónt az Akadémián belül a múzsáknak szentelt szentély közelében lévő magánkertben temették el.

Az Akadémiát mintegy 300 évvel később Sulla római hadvezér lerombolta, és régészeti maradványai ma az Akadimia Platónoszban találhatók, Athén egy negyedében, az Akropolisztól mintegy két mérföldre – írja a Gizmodo.