A milánói derbit megnyerő Inter felülhetett Olaszország trónjára

inter
2024.04.22. 22:44
Az Inter nyerte meg az olasz élvonalbeli labdarúgó-bajnokságot (Serie A), mivel a 33. forduló hétfő esti derbijén 2–1-re legyőzte „idegenben” az AC Milant, így behozhatatlan előnyre tett szert városi riválisával szemben.

Az idény során remeklő Inter azzal a tudattal léphetett pályára saját stadionjában vendégként, hogy ha újra megveri a városi riválisát, matematikailag is bebiztosítja a bajnoki címét.

Ennek megfelelően a fekete-kékek léptek fel támadólag, a 18. percben pedig jött is a vezetés: Federio Dimarco szögletét Benjamin Pavard csúsztatta meg, Francesco Acerbi pedig ajtó-ablak helyzetben a hálóba fejelt a zuhogó esőben (0–1).

A játékrész derekán a gólkirályi cím első számú várományosa, a bajnokságban már 23-szor eredményes Lautaro Martínez került nagy helyzetbe, de csúnyán a kapu fölé lőtt, majd az első fél óra végéhez érve az ezúttal csatárposzton játszó Rafael Leao megiramodását Yann Sommer védése zárta le.

A 38. percben újra felpörögtek az események, előbb Marcus Thuram lőtt 12 méterről a bal alsó mellé, majd Davide Calabria kapáslövését hárította Sommer, mielőtt a kontrából Henrih Mhitarjan löketét Mike Maignan hatástalanította, így maradt az egygólos „vendégelőny” a szünetben.

A 49. percben viszont eldőlni látszott az aranyérem sorsa, Thuramot nem lehetett megállítani és szerelni sem, 17 méterről pedig kilőtte a jobb alsót (0–2).

A francia csatárnak ez már a 19. kanadai pontja (12 gól, hét gólpassz) volt a bajnoki idényben, a legutóbbi 20 évadban ennél többet egy egész évad során is csak három Inter-debütáns jegyzett, Zlatan Ibrahimovic, Diego Milito és Romelu Lukaku.

A Milan Theo Hernández könnyedén védett lövésével felelt, az Inter részéről a piros-feketék korábbi játékosa, Hakan Calhanoglu növelhette volna az előnyt – a pirotechnika ködében viszont gyakorlatilag már mindenki a lefújást várta.

A Milan becsületére legyen mondva, ment előre a szépítésért, és bár Matteo Gabbia fejesénél már óriási bravúrral védett Sommer, a kipattanó után Fikayo Tomori már nem hibázott (1–2).

Újabb gól viszont már nem esett – Hernández, Denzel Dumfries és Calabria azért egy-egy pirosat összehozott magának a ráadásban... –, így a városi rivális kezdhetett ünnepelni a lefújást követően:

Az Inter három év után ülhetett fel ismét Olaszország trónjára, története sorén a 20. alkalommal, ezzel a Milant (19) az örökranglista harmadik helyére száműzte. Az éllovas Juventus azért még messze van, a torinói gárda 36-szor lett aranyérmes a Serie A-ban.

A nap korábbi meccsén a Bologna az egyaránt gólig és gólpasszig jutó Usszama el-Azzuzi és Joshua Zirkee vezérletével 3–1-re nyert a Roma otthonában, és már nyolc pont az előnye a BL-indulásért folytatott versenyben az egy meccsel kevesebbet játszó Atalantával szemben.

Serie A, 33. forduló

Roma–Bologna 1–3 (Azmun 56., ill. el-Azzuzi 14., Zirkzee 45., Saelemaekers 65.)

Milan–Inter 1–2 (Tomori 80., ill. Acerbi 18., M. Thuram 49.)

Kiállítva: T. Hernández (94., Milan), Dumfries (95., Inter), Calabria (97., Milan)

Az élmezőny állása: 1. Inter 86 pont (79–18) – már bajnok, 2. Milan 69 (64–39), 3. Juventus 64 (47–26), 4. Bologna 62 (48–26), 5. Roma 55/32 meccs (57–38), 6. Atalanta 54/32 (59–37), 7. Lazio 52 (42–35)

(Borítókép: Alessandro Sabattini/Getty Images)