Tömegsírt tártak fel a gázai Han Júniszban

2024.04.22. 15:26
A palesztin polgári védelem munkatársai tömegsírt tártak fel a gázai Khan Júniszban található Nasszer orvosi komplexumban, ahol eddig 180 holttestet találtak – tudta meg az al-Dzsazíra.

A szombati és vasárnap is folytatódó felfedezés azután történt, hogy az izraeli hadsereg április 7-én kivonta csapatait a déli városból. Khan Júnisz nagy része romokban hever a hónapok óta tartó izraeli bombázások és súlyos harcok után.

„A kórház udvarán a polgári védelem tagjai és a mentősök 180 holttestet találtak, amelyeket az izraeli hadsereg ebben a tömegsírban temetett el. A holttestek között idős nők, gyerekek és fiatal férfiak is vannak” – jelentette vasárnap az al-Dzsazíra pánarab hírtelevízió.

A palesztin mentőszolgálat szombaton késő este közleményben tudatta, hogy a következő napokban folytatják a keresési és mentési műveleteket az áldozatok után.

A hét elején egy kéthetes ostromot követően tömegsírt fedeztek fel az al-Sifa kórházban. Ez volt az egyike az al-Sifa kórházban – a tengerparti enklávé legnagyobb egészségügyi intézményében – talált több tömegsírnak.

Izrael Gáza elleni háborúja a helyi egészségügyi tisztviselők szerint több mint 34 000 palesztint ölt meg, feldúlta Gáza két legnagyobb városát, és pusztítást hagyott maga után az egész területen.

Az áldozatok legalább kétharmada gyermek és nő. Mint írták, a valós áldozatok száma valószínűleg magasabb, mivel sok holttest a légicsapások által hátrahagyott romok alatt rekedt, vagy olyan területeken van, amelyek az orvosok számára elérhetetlenek.

Izrael azt követően indított háborút Gáza ellen, hogy a Hamász és más palesztin csoportok harcosai október 7-én támadást hajtottak végre Izraelen belül, amelyben mintegy 1139 ember vesztette életét, és több mint 200 embert ejtett fogságba.