Juhász Péter nyerte az ellenzéki előválasztást az V. kerületben

2024.04.19. 07:42
Az Együtt egykori elnöke, Juhász Péter nyerte az előválasztást Budapest V. kerületében, ezzel ő lesz a belvárost vezető fideszes polgármester, Szentgyörgyvölgyi Péter kihívója.

Juhász Péter nyerte a belvárosi előválasztást az V. kerületben, maga mögé utasítva Kovács Alex Gábort, a Tiéd a Belváros szervezet jelöltjét. Ezzel az Együtt egykori elnöke lesz a fideszes Szentgyörgyvölgyi Péter ellenzéki kihívója a júniusi önkormányzati választáson – írja a Telex

Az előválasztást lebonyolító Civil Választási Bizottság összesítette az eredményeket, eszerint:

  • Juhász Péter: 711 szavazat (58 százalék);
  • Kovács Alex Gábor: 516 szavazat (42 százalék).

Összesen 1227 érvényes szavazatot számláltak, a részvételi adat mintegy 6 százalékos volt.

Mint arról beszámoltunk, hétfőn startolt el Budapest ötödik kerületében az ellenzéki előválasztás, ahol két jelölt küzdött meg azért, ki legyen az önkormányzati választásokon a belvárost vezető fideszes polgármester, Szentgyörgyvölgyi Péter kihívója. 

Kovács Alex Gábor egykori MSZP-s önkormányzati képviselő, akit a Tiéd a Belváros nevű ellenzéki frakció vezetője a politikába visszatérő ex-Együtt-vezető Juhász Péterrel mérte össze az erejét, akit a Momentum mellett a Demokratikus Koalíció, a Párbeszéd – Zöldek, a Mindenki Magyarországa Mozgalom és A Nép Pártján is támogat.

Mint arról korábban írtunk, az V. kerületben már maga a jelöltállítás, illetve az előválasztás megszervezése is nehéz feladat volt,

HISZEN SOKÁIG VESZÉLYBEN VOLT AZ ELŐVÁLASZTÁS MEGTARTÁSA.

Eredetileg április 4–7. között tartották volna, azonban addigra nem sikerült kidolgozni az előválasztási szoftvert. 

Ezenkívül már a jelöltállítás során is voltak meglepetések. A Momentum az eredeti tervek szerint Kerpel-Fronius Gábor jelenlegi főpolgármester-helyettest indította volna az V. kerületben, azonban ő végül visszalépett a Magyar Kétfarkú Kutya Párt által indított Juhász Péter javára – de miután a Momentum beállt az egykori Együtt pártelnöke mögé, az MKKP megvonta a támogatását, mert a protestpárt továbbra is távolságot szeretne tartani a parlamenti ellenzéki pártoktól.

Kovács továbbá azzal is megvádolta a Juhászt támogató Momentumot és a DK-t, hogy az V. kerületi szervezeteikből ki akarják zárni azokat az embereket, akik a párt hivatalos jelöltje helyett őt támogatják.