Elítélte a bíróság annak a honvédségi helikopternek a pilótáját, aki egy siklóernyős halálát okozta

2024.03.26. 16:41
A Fővárosi Törvényszék Katonai Tanácsa 2024. március 26-án elsőfokon 8 hónap – 2 év próbaidőre felfüggesztett – fogházbüntetésre ítélt egy férfit, aki ellen légi közlekedés halált okozó gondatlan veszélyeztetése miatt emeltek vádat.

Az ítélet szerint a pilóta 2020. július 5-én parancsnokként kutató-mentő szolgálatot teljesített egységével egy honvédségi helikopter fedélzetén. Az egység riasztást kapott arról, hogy Vértesszőlős  közelében egy siklóernyős a fák közé zuhant, ezért légi mentésre van szükség. A vádlott a helyszínen  a kutató-mentő koordinátortól azt az utasítást kapta, hogy várjon a mentéssel, mert először a katasztrófavédelmi egység próbálja lehozni a férfit a fáról. Amikor ez nem sikerült, akkor a koordinátor utasítást adott arra, hogy a helikopteres egység a mentést csörlőzéssel kezdje meg. A vádlott azonban jelezte, hogy ez a fák lombkoronája miatt veszélyes, nem hajtható végre.  

Ezt követően a koordinátor alpinkötél leengedését javasolta, amellyel az ekkor még sértetlen siklóernyős a földre tudna ereszkedni. A vádlott ezt a módszert sem tartotta biztonságosnak, és csak  abban az esetben vállalta a művelet végrehajtását, ha közvetlen rádiókapcsolatot tud fenntartani a  kárhelyszín parancsnokával. Ezután mentési próbát végeztek, amely során a turbulencia környező  fákra gyakorolt hatása már észlelhető volt, azonban ennek veszélyét nem jelezte senki. 

A pilóta az éles mentési művelet megkezdésekor anélkül közelítette meg a helikopterrel a siklóernyőst, hogy a mentési körülményekről, így a forgószárny keltette légáram mértékéről tájékozódott volna. Ahogy a helikopter közeledett, olyan mértékű turbulens légáramlatot keltett a a rotorlapátjával, amely faágak tört le, és a siklóernyő belobbanásával járt. Az a faág is letört, amelyen a siklóernyős volt, a férfi a földre zuhant. A esés során életveszélyesen megsérült, majd egy hónappal később a kórházban meghalt. A lehulló faágak miatt egy mentésben részt vevő mentőtiszt is megsérült. 

A bíróság megállapította, hogy a vádlott megszegte a mentésre vonatkozó szabályokat, és nem tanúsított olyan mértékű figyelmet és körültekintést, amely tőle a művelet végrehajtásánál elvárható lett volna 

 írja közleményében a törvényszék.

A büntetés kiszabásánál enyhítő körülményként vették figyelembe a pilóta makulátlan katonai szolgálati idejét és tiszta légiközlekedési előéletét is, amely miatt a törvényszék nem látta indokoltnak az ügyészség által indítványát, hogy határozott időre tiltsák el a légijármű-vezetéstől mellékbüntetésként.