Szinte létkérdés lett volna a Ferencvárosnak a győzelem, mégsem sikerült

2023.09.30. 18:11
A Ferencváros női kézilabdacsapata négy fordulót követően megszerezte első pontját a Bajnokok Ligájában, ugyanis otthon 24–24-es döntetlent játszott a Korsós Dorinát is soraiban tudó román Rapid Bucuresti csapatával. A Debrecen újra vereséget szenvedett, ezúttal az Odense otthonában kapott ki a magyar csapat.

A Ferencváros mérkőzésén a bevonulást követően igen ritka pillanatnak lehettünk szem- és fültanúi: a szurkolók kifütyülték a csapat vezetőedzőjét, Martin Albertsent, de ez nem zökkentette ki a csapatot, ugyanis parádésan kezdtek a zöld-fehérek.

A mérkőzés első három gólját három támadásból szerezték, a kapuban Böde-Bíró Blanka pedig védéssel nyitott. A Rapid nem találta az ellenszert, így az edző már a hatodik percben magához rendelte játékosait, ezt követően hétméteresből meg is szerezték az első találatukat. Az időkérést követően magukra találtak a vendégek, és szorossá vált a találkozó: a 15. percben 7–5 volt az állás, azonban a Fradi megmutatta, milyen játékra képes: az ellenfél hét percig gólképtelen volt, és a félidő utolsó 10 percében már hat góllal (11–5) is vezetett a 13-szoros magyar bajnok együttes.

Ezek után hullámzó ferencvárosi játék következett, ezt kihasználta a vendégegyüttes, és kozmetikázott az eredményen, így 1410-ről várták a csapatok a második játékrészt.

A ferencvárosi Klujber Katrin kapura dob
A ferencvárosi Klujber Katrin kapura dob
Fotó: MTI

A második félidő első 10 percét követően öt gólra növelte a Fradi az előnyét (19–14), majd Bíró-védésekkel és kemény védekezéssel továbbra is a kezükben tartották a mérkőzést a népligetiek. Az ellenfél csapatból Korsós Dorina remekelt, már a hatodik gólját szerezte meg a 43. percben. Albertsen időkérését és a horvát Ivana Kapitanovic becserélését követően azonban a vendégek jöttek ki jobban, a hatgólos előny egyre olvadt (21–20), ezzel az 50. percben új mérkőzés kezdődött.

Be is következett, amitől mindenki tartott: az utolsó hat és fél perc döntetlennel kezdődött. Gyors gólváltást követően az 59. percben a mérkőzésen másodjára támadhatott a Rapid a vezetésért, de Böde-Bíró kétszer is védett a kapuban. Az utolsó támadásnál nem sikerült a Fradinak gólt szerezni, így 24–24-es döntetlennel zárult a találkozó.

A mérkőzés embere, Andrea Lekic a mérkőzést követően elmondta: 

szerinte a 40. percig jól játszott a csapat, de nem érti, mi történt utána, annak ellenére, hogy Bíró Blanka kiválóan teljesített a kapuban.

Nagyon nehéz időszakon ment keresztül a népligeti együttes: sem a francia Metz csapatát – akiket hihetetlen mérkőzésen májusban a négyes döntőbe jutásért megvert Elek Gáborral az együttes –, sem a három éve erődemonstrációt bemutató, norvég Vipers Kristiansandot, de még a gyengébb együttesnek számító szlovén Ljubljanát sem tudta felülmúlni a Ferencváros. Ami pedig a legaggasztóbb volt a csapat számára, hogy mindhárom összecsapás nagyarányú vereséggel végződött.

Többen emlegették a sajtóban, hogy az új dán sportvezető, Martin Albertsen egyelőre nem találja a közös hangot játékosaival, ami többek közt az időkérések alkalmával és a játékosok pályán mutatott (egyéni) teljesítményén is visszaköszön.

A Ferencváros múlt heti, Ljubljana elleni mérkőzésén – éppen visszatérését követően – súlyos térsérülést szenvedett az 56-szoros magyar válogatott balátlövő, Szöllősi-Zácsik Szandra, akit így a szezon hátralévő részére valószínűleg mellőznie kell Albertsennek.

Az FTC a magyar bajnokságban vezeti a tabellát, a BL-ben azonban a Rapid elleni döntetlen sem segítette elmozdítani a csapatot a helyéről, továbbra is az utolsó előtti, hetedik helyen vannak a tavalyi döntősök.

Eredmény, csoportkör, 4. forduló, B csoport:

  • FTC-Rail Cargo Hungaria – Rapid Bucuresti (román) 24–24 (14-10)
    gólok hétméteresből: 2/2, illetve 5/4
    kiállítások: 4, illetve 4 perc 

A Debrecen szoros mérkőzésen kapott ki a dán Odense csapatától

Az első hat támadásból rendre gólt szereztek a dánok, Vámos Petra első zicceréig pedig egészen a hatodik percig kellett várni, azonban a kapufát találta el. A Debrecen Hámori Konszuéla nyomán tudta megszerezni első gólját nyolc perc elteltével, de Szilágyi Zoltán nem várt sokat: 8–2-es állásnál ki is kérte első idejét, hogy megszakítsa a vendégek menetelését. A folytatásban agresszívabb is lett a csapat, de támadásban nem tudott újat mutatni a Loki, így az első játékrész második felét 9–4-nél kezdték a csapatok.

Eközben az Odense is elkezdett hibázni, percekig nem szereztek gólt a dánok, a magyar válogatott játékosai, Kácsor és Hámori vezetésével pedig visszajött a meccsbe a Loki, 17–14-es állásnál mentek pihenőre a játékosok.

Az elsőhöz hasonlóan a második játékrész sem kezdődött jól a Debrecennek, azonnal öt gólra nőtt a dánok előnye. Technikai hiba, kiállítás, folyamatos gólváltás jellemezte mindkét csapat játékát, azonban Kácsor Gréta erődemonstrációjával a 40. percre visszaállt a félidei háromgólos állás (24–21). A holland Dionee Husheer, az Odense alapembere harmadik kiállítását is bezsebelte, amivel újabb esélyt kapott a Loki, amit meg is ragadott.

Az 51. percben már csak egy gól volt a sárga mezesek előnye (28–27), ami legutóbb a mérkőzés első percében fordult elő. Ezután viszont 3–0-s dán széria következett, ami eldöntötte a mérkőzést, így 33–30 lett a végeredmény. 

A Loki a skandináv csapat első fordulós legyőzése (32–29) óta a Győr és a csoportot vezető német bajnok Bietigheim ellen nagy arányban: 10, illetve 12 góllal maradt alul. Jelenleg továbbjutást nem érő, hetedik helyen van a Debrecen – eggyel több mérkőzést követően –, az újabb vereség pedig további nehézséget eredményez Vámos Petráéknak. A magyar csapatra komoly összecsapások várnak még a csoportkör során, köztük a francia bajnok Brest, illetve a Neagu-féle CSM Bucuresti ellen is.

A Debrecen a magyar bajnokságban még hibátlan: négy meccset követően nyolc ponttal a tabella harmadik helyén áll. A Hajdú-Bihar vármegyei együttes jövő héten hazai pályán fogadja a Békéscsabát, a BL-ben pedig háromhetes kihagyást követően, október 21-én a Háfra Noémival erősítő Buducnostot várja a Hódos Imre Sportcsarnokban.

Eredmény, csoportkör, 4. forduló, A csoport

  • Odense HB (dán) – DVSC Schaeffler 33–30 (17–14)
    lövések/gólok: 44/33, illetve 53/30
    gólok hétméteresből: 4/3, illetve 1/1
    kiállítások: 12, illetve 12 perc