Hamarosan lecsaphat a vihar az országra, kiadták a riasztást

2023.09.03. 13:57
Kiadták a riasztást heves zivatar veszélye miatt Magyarország néhány délkeleti járására. A villámlás mellett a zivatarokat kísérő szél, valamint a jégeső is problémát okozhat.

Másodfokú, narancs riasztást adott ki az Országos Meteorológiai Szolgálat vasárnap kora délután néhány délkelet-magyarországi járásra hevesebb zivatar kialakulásának veszélye miatt.

Az MTI-nek eljuttatott veszélyjelzés szerint Csongrád-Csanád és Békés vármegye egyes járásaiban a következő órákban hevesebb zivatarok kialakulására lehet számítani, a villámlások mellett kockázatot jelent a zivatarokat kísérő szél és jégeső is.

A meteorológiai szolgálat közölte: a kora reggel képződött zivatarok kora délutánra megszűnnek, illetve elhagyják az országot, de a Dunától keletre észak felől újabb hullámban várható zivatarok kialakulása, amelyek délután, este az Alföld déli, délkeleti részére helyeződnek át.

Vasárnap délután főként az Alföldön akár heves zivatarok kialakulására is van esély. Estére várhatóan mindenhol lecseng a zivatartevékenység.

A zivatarokat intenzív csapadék, erős, óránkénti 50-80 kilométeres viharos széllökések, valamint jégeső kísérheti. Heves zivatarokban felhőszakadás, erősen viharos széllökés, esetleg 3 centimétert meghaladó jég is előfordulhat.

Napközben kisebb eséllyel a nyugati határ mentén is besodródhatnak zivatarok. A meteorológiai szolgálat vasárnapra Csongrád-Csanád, Békés és Jász-Nagykun-Szolnok vármegyére adott ki másodfokú figyelmeztetést hevesebb zivatarok kialakulásának veszélye miatt.

Időjárás-előrejelzésünk folyamatosan frissül, ha további részletekre kíváncsi (helyi adatok, orvosmeteorológia, közlekedésmeteorológia, pollenjelentés stb.), kattintson ide: https://index.hu/idojaras