Nyaralás közben, Korfun halt meg az egyik legszebben beszélő magyar színész

C SAK20000322029
2023.09.03. 06:06
Bánffy György nem csupán életével és szerepeivel, hanem a halálával is a címlapokra került. 2010. szeptember 3-án az egész országot megrázta, hogy a Kossuth-díjas színészt nyaralás közben, Korfun, magányos sétája közben rosszul lett, és meghalt. Halála napján kvízzel emlékezünk rá.

A feleségének azt mondta, hazaindulás előtt még sétál egyet a festői szigeten, de onnan már nem tért vissza a szállodába. A bőröndökbe pakoló, csomagoló asszonynak egy idő után gyanús lett, hogy 80 fölötti férje túl sokáig marad távol, ezért kerestetni kezdte, de már csak a holttestét találták meg.

Bánffy György 1927. június 19-én született Budapesten, de a vármegye főjegyzőjének fiaként 14 éves koráig Egerben lakott. A Színház és Filmművészeti Főiskola után a pályafutását a Filmgyártó Vállalatnál kezdte, később a budapesti Nemzeti Színház, a Fővárosi Operett Színház, a pécsi Nemzeti Színház és a József Attila Színház tagja, valamint a Zeneakadémia beszédtanára lett.

Az egyik legszebben beszélő magyar színészként tartották számon. Jellegzetes orgánumát színpadi szerepei mellett számtalan játék- és tévéfilmben hallhattuk. Komoly feladatokat vállalt a magyar nyelv megőrzésében, ápolásában. Történelmi monodrámákban láthattuk Bethlen Miklósként, Széchenyiként, Bolyaiként. Tragikus hirtelenséggel hunyt el 2010. szeptember 3-án, Korfun. A Farkasréti temetőben temették el szeptember 22-én. Halála napján kvízzel emlékezünk rá.

(Borítókép: Bánffy György 2000. március 22-én. Fotó: Sándor Katalin / MTI)