Közhelyes reklámfogás lett a Netflix új interaktív filmje

2023.09.02. 20:20

A romantikus vígjátékok új korszakát éljük, és úgy tűnik, ebből a Netflix sem akart kimaradni. A streamingplatform ráadásul egy lépéssel továbbfejlesztette a műfajt, de a saját magának felrakott lécet nem sikerült megugrania. A Choose Love című interaktív romkom klisékkel teli film, amelyből hiányzik a kémia és a lélek.

A Netflix nem először próbálkozik interaktív produkcióval. A Black Mirror sorozat Bandersnatch című filmepizódja már bizonyította, hogy van helye az újításnak és a néző bevonásának. A produkció hatalmas siker volt 2018-ban, a szolgáltató pedig azóta több interaktív filmet és sorozatepizódot is készített. Most pedig megérkezett az első interaktív romkom a platformra.

Maga a koncepció egészen érdekes, hiszen rengetegszer ülünk egy-egy romantikus vígjáték előtt, és kiabálunk a főszereplőnek, hogy: Hé, ne azt a férfit válaszd, a másik sokkal jobb! A Choose Love ezt a reakciót meglovagolva megengedi a nézőnek, hogy három partner közül kiválassza a legjobbat, de arra már nem figyeltek az alkotók, hogy valóban érdekes karakterek közül válogathassunk. 

A sztori főszereplője a huszonéves hangmérnök, Cami (Laura Marano). A nő látszólag boldog párkapcsolatban él Paullal (Scott Michael Foster), de mikor találkozik középiskolás exével, Jackkel (Jordi Webber) és a rocksztár Rexszel (Avan Jogia), az egész élete felborul. Döntenie kell a stabil párkapcsolata, a soha el nem feledett, aktivista első szerelme és a karizmatikus énekes között, aki minden álmát valóra válthatná. Vagyis pontosabban a nézőnek kell döntenie.

Az interaktivitást a Bandersnatchhez hasonlóan kiválóan oldották meg az alkotók. A dialógusokban történő választásoknál nem éreztük, hogy megakadt volna a sztori. Az már más kérdés, hogy egy-egy döntésnek semmi jelentősége nincs, így a néző/játékos hiába várja a választása eredményét. Az viszont kellemes csalódás, hogy a nagy fordulópont után is változtathattunk a történéseken.

A produkciót azonban csak az interaktivitás menti meg a bukástól. Cami nézőhöz intézett kiszólásai a sokkal érdekesebb és jobban elkészített Bolhafészek sorozatra emlékeztettek. Ráadásul az is tisztázatlan, hogy ezeket a film szereplői is hallják-e, vagy csak a néző. A jelmezeket mintha egy 2014-es tévéfilm szereplőiről rángatták volna le, a látvány unalmas és középszerű, a színészek pedig úgy játszanak, mintha egy Disney-sorozatot néznénk. Ez olyan szempontból nem meglepő, hogy Laura Marano az Austin és Ally című Disney-sorozatból ismert, míg Avan Jogia a Nickelodeonon futó V, mint Viktóriában szerepelt. Ettől függetlenül mégis Rex a legérdekesebb a három potenciális partner közül, és egyedül Jogia és Marano között jött létre bármiféle kémia.

Persze mondhatnánk, hogy nem várunk sokat egy romkomtól, de egy olyan fontos elem, mint a szereplők közti érezhető vonzódás, nem hiányozhat. Reese Witherspoon és Ashton Kutcher Nálad vagy nálam? című romantikus komédiája, illetve a Vörös, fehér és királykék sem tökéletes film, mégis, a karakterek közti kémia miatt az ember elfelejti a kliséket. A Choose Love sajnos ezt nem tudta elérni.

Azért érdemes megemlíteni, hogy a rendező Stuart McDonald és a forgatókönyvíró Josann McGibbon egész sok csavart és végkimenetelt hozott össze. Persze ez nem azt jelenti, hogy a film jó lenne, de nem szabad elfelejteni azt a munkát, ami egy-egy interaktív produkció mögött van.

A Choose Love egyértelműen azért készült, hogy megpróbálja megtartani az egyre kevésbé különleges Netflix közönségét. Az interaktivitás remek reklámfogás, de ha nincs mögötte érdekes tartalom, akkor csak marketing. A legbosszantóbb pedig az, hogy a produkcióban rengeteg potenciál lett volna. Az interaktivitás lehetne a streamingplatform jövője, ehhez viszont az kell, hogy valóban jó filmekkel párosuljon a technika. A Bandersnatch és A megtörhetetlen Kimmy Schmidt interaktív epizódja után a Choose Love hatalmas csalódás.