Távozik a Berlini Nemzetközi Filmfesztivál művészeti igazgatója

2023.09.02. 19:16
Carlo Chatrian, a Berlinale, vagyis a Berlini Nemzetközi Filmfesztivál művészeti igazgatója jövőre távozik a posztjáról.

Carlo Chatrian 2019-ben lett a művészeti igazgatója a Berlinalénak, amely Cannes és Velence mellett a legjelentősebb európai filmfesztiválok közé tartozik. Chatrian szombaton jelentette be, hogy jövőre távozik a posztjáról, miután átalakítják a fesztivál vezetői struktúráját – írja az MTI.

Chatrian a fesztivál ügyvezető igazgatójával, Mariette Rissenbeekkel együtt kezdte meg a munkáját négy évvel ezelőtt. A duó Dieter Kosslickot váltotta. Rissenbeek már korábban úgy döntött, hogy nem hosszabbítja meg szerződését, ami 2024 márciusában jár majd le.

CLAUDIA ROTH NÉMET KULTURÁLIS MINISZTER CSÜTÖRTÖKÖN KÖZÖLTE, HOGY A FESZTIVÁLT A JÖVŐBEN ISMÉT EGY SZEMÉLYNEK KELL VEZETNIE ÉS KÉPVISELNIE.

Az új vezető megtalálására bizottságot is hoztak létre.

A Berlinale közleményében Chatrian azt írta, hogy nem marad a fesztiválnál. Azzal indokolta döntését, hogy a felvázolt új struktúrában nyilvánvalóan nem folytathatja munkáját művészeti igazgatóként. Hozzátette, hogy a következő Berlinale lesz az utolsó, amelynek még ő a művészeti igazgatója.

A 74. Berlini Nemzetközi Filmfesztivált 2024. február 15. és 25. között rendezik meg.