Önnek is lehet egy digitális csicskája, ami durva dolgokra lesz képes

GettyImages-1393274603
2023.09.02. 17:19
Egy olyan korszakba értünk, amikor a mesterséges intelligencia (AI) már nem a tudományos fantasztikum tárgya, hanem kézzelfogható valóság, amely a mindennapjainkat alakítja. A technológiai újítások eddig elképzelhetetlen mértékben turbózzák fel az életünket, például már az ételérzékenységünket és a kalóriabevitelünket is figyelembe veszi a mesterséges intelligencia, mielőtt pizzát ajánl nekünk, és már csak pár lépésre vagyunk attól, hogy a nevünkben meg is rendelje az ételt. Ez a fejlődés, bár ígéretes, számos biztonsági problémát vet fel, amellyel a társadalomnak meg kell küzdenie.

A Microsoft a közelmúltban egy nagy projektbe kezdett, amelynek célja, hogy több millió API-t egyetlen, a nagy nyelvi modellek – ilyen a ChatGPT is – számára elérhető gyűjtőhelyre tegyen. Ahhoz, hogy ennek a jelentőségét megértsük, érdemes tisztázunk, mit is jelent az API.

Az API-ról röviden

Az API-k olyan mechanizmusok, amelyek lehetővé teszik, hogy két szoftverkomponens egymással kommunikáljon egy sor definíció és protokoll segítségével. Például az időjárási hivatal szoftverrendszere napi időjárási adatokat tartalmaz, a telefonunkon lévő időjárás-alkalmazás pedig API-kon keresztül kommunikál ezzel a rendszerrel, és napi időjárási frissítéseket jelenít meg a készülékünk képernyőjén.

Az API-k a feladatok széles skáláját képesek ellátni, a pizzarendeléstől kezdve a bonyolult fizikai egyenletek megoldásáig. A cél az, hogy a mesterséges intelligenciát egy csapásra megtanítsák arra, hogyan használjon minden digitális eszközt.

Míg a jelenlegi nagy nyelvi modellek (LLM) képesek pizzafeltétek ajánlására, figyelembe véve az ízlésünket és az ételallergiáinkat, a rendelést még nem tudják leadni.

Egy másik alkalmazás, a Google Asszisztens ugyan tud rendelni a nevünkben, viszont nem képes éttermet választani vagy ajánlást adni arra, hogy mit rendeljünk. A Microsoft projektjének célja, hogy ezeket a képességeket egyesítse, és olyan mesterséges intelligenciát hozzon létre, amely nemcsak ajánlani, hanem végrehajtani is képes az olyan feladatokat, mint az ételrendelés, mindezt úgy, hogy figyelembe veszi a korábbi preferenciáinkat, sőt még az okosóráról származó aktuális egészségügyi mérőszámainkat is.

Saját magát fejlesztheti az eszközhasználó AI

Idővel a mesterséges intelligencia embert meghazudtoló módon használhatja a különböző eszközöket. 

Egy nyelvi modell sokkal gyorsabban képes kódot generálni, mint bármely emberi programozó, így könnyedén manipulálhatja a számítógép rendszereit és szolgáltatásait. A számítógép billentyűzetét és kurzorát is úgy használhatja, ahogyan egy ember tenné, így bármilyen programot használhatna

– írja elemzésében a Wired technológiai portál, rámutatva, hogy akár a saját képességeiket is fejleszthetik a nyelvi modellek olyan eszközöket használva, amelyekkel kérdéseket tehetnek fel az olyan fórumokon, mint például a Reddit, kutathatnak különböző témákban a tudományos oldalakon, és kódot írhatnak, amelyet beépíthetnek önmagukba.

Olyan, mint egy gyerek a fegyverraktárban

Az AI eszközhasználati képességei azonban jelentős etikai és biztonsági kockázatokkal járnak. Egy LLM potenciálisan kiderítheti valakinek a telefonszámát, megszemélyesítheti őt, és akár fel is számolhatja a bankszámláját. A Wirednek nyilatkozó szakértők úgy hasonlították a mesterséges intelligencia hozzáférését több millió API-hoz, mintha „egy kisgyereket engednénk szabadon egy fegyverraktárban”.

Az olyan vállalatoknak, mint a Microsoft, rendkívül óvatosan kell eljárniuk, amikor az AI-nak hozzáférést biztosítanak bizonyos eszközkombinációkhoz.

Az elemzés szerzői azt javasolják, hogy a fejlett LLM-eket üzemeltető cégeknek, például az OpenAI-nak, korlátozniuk kellene termékeik használatát olyan érzékeny területeken, mint a politika, az egészségügy és a védelem.

Tajthy Krisztina, az IVSZ főtitkára szerint az AI felhasználása által felvetett kiberbiztonsági kérdések számos vonatkozásban hasonlóak az egyéb technológiai megoldásokkal kapcsolatos biztonsági kockázatokhoz, ezek kezelése, a védekezés is hasonló felkészülést, lépéseket követel meg, mint például az erősebb hitelesítés, a jelszavak használata, az adatvédelem, a titkosítás, a hálózati védelem. 

Segítő kéz vagy kalapács?

A mesterséges intelligencia folyamatos fejlődése során az eszközhasználati képességek integrációja példátlan lehetőségeket és kihívásokat egyaránt rejt magában. Miközben a mesterséges intelligenciában lehetőség rejlik, hogy önmagát fejlessze, és összetett feladatokat hajtson végre, nem hagyhatók figyelmen kívül az etikai és biztonsági következmények.

Egy olyan mesterséges intelligencia, amely képes manipulálni és interakcióba lépni akár egyszerű eszközökkel is, sokkal erősebb lesz, mint maguk az eszközök. Legyünk biztosak abban, hogy készen állunk erre

– világítottak rá a Wired által kérdezett szakértők. A vállalatoknak és a szabályozóknak együtt kell működniük annak érdekében, hogy ezt a nagy teljesítményű technológiát felelősségteljesen használják, és inkább segítő kézként szolgáljon az emberiség számára, mintsem a társadalom etikai alapjait szétzúzó kalapácsként.

A Samsung nagyot újított

Csütörtökön a Samsung bejelentette a mesterségesintelligencia-alapú Samsung Food platform nemzetközi bevezetését. Az alkalmazás személyi asszisztensként támogatja a felhasználókat az egyéni étrend kialakításában, az új ízek felfedezésében és a hozzávalók online megrendelésében – olvasható a cég kommünikéjében. Ezzel tulajdonképp a cég eszközhasználó AI-t hozott létre. 

AZ ALKALMAZÁS KIELEMZI A RECEPTEKET, KATEGORIZÁLJA ŐKET, MAJD AZ ÖSSZETEVŐK ALAPJÁN BEVÁSÁRLÓLISTÁT ÁLLÍT ÖSSZE. 

Az alkalmazás személyre szabott napi étkezési tervet állít össze a felhasználók egészségügyi adatai, táplálkozási igényei és kedvenc ételei alapján létrehozott mesterségesintelligencia-ajánlásokkal. Az összetevők teljes, tápérték szerinti bontása bármikor elérhető, és a felhasználók hozzáadhatnak tételeket a Samsung Food bevásárlólistájukhoz is, amely egyenesen továbbítható az adott bolt online pénztárába. Ezzel tulajdonképp leveszi a tervezés terhét az emberek válláról az alkalmazás, nekünk csupán döntéseket kell hoznunk az ajánlások alapján.

Egy fénykép is elég, hogy mindent megtudjunk  

A cég vállalta, hogy 2023 végéig a Samsung Food a Samsung Health applikációval együtt kínál majd optimalizált megoldásokat a felhasználóknak az egészségük megőrzéséhez, olyan adatokra alapozva, mint a BMI, a testösszetétel és a kalóriafogyasztás, segítve őket az egészségügyi céljaik elérésében a kiegyensúlyozott étrend fenntartása mellett.

A tervezetten 2024-ben megjelenő Vision MI-technológia lehetővé teheti a Samsung Food számára, hogy felismerje az okostelefonnal lefényképezett élelmiszereket, valamint ezekről információkat nyújthasson a felhasználók számára, mint például a képen szereplő étel tápértéke

– árulta el a cég, hozzátéve, hogy az alapanyagok elemzése és felismerése révén az alkalmazás recepteket ajánl, ezeket a felhasználók elmenthetik, gyűjteményeket készíthetnek belőlük, valamint a szükséges hozzávalókat könnyedén a bevásárlólistájukhoz adhatják.

(Borítókép: Getty Images Hungary)