Ukrajna azonosította a civilek lelövését elrendelő orosz parancsnokot

2023.09.02. 15:34
Azonosították a bucsai mészárláskor civileket gyilkoltató egyik orosz parancsnokot – állítja az ukrán biztonsági szolgálat. Kijev szerint az orosz csapatok több ezer háborús bűncselekményt követtek el, a Kreml tagad.

Azonosították az ukrán civilek lelövését elrendelő orosz parancsnokot – írja a CNN az ukrán biztonsági szolgálat (SBU) bejelentése hivatkozva.

Ennek értelmében az SBU nyomozást folytat egy orosz hírszerző csoport parancsnoka, Vagyim Ovcsinnyikov ellen, aki állításuk szerint kivégeztetett egy civil családot a bucsai mészárlásként emlegetett vérengzéskor.

A biztonsági szolgálat azonosította azt a személyt, aki a kijevi régióban található Bucsa városának 2022. márciusi elfoglalásakor részt vett a civilek tömeges meggyilkolásában. Az elkövető Vagyim Ovcsinnyikov főhadnagy, az Orosz Föderáció Keleti Katonai Körzetének 36. egységesített hadserege, a 37. különálló motoros lövészdandár felderítőszakaszának parancsnoka

– áll az SBU közleményében.

A biztonsági szolgálat állítása szerint Ovcsinnyikov „közvetlenül részt vett a Bucsa járásbeli Szeverinivka, Motizsin és Kopiliv falvak elfoglalásában”, továbbá páncélozott járművekkel járta körbe a területet a helyi lakosság megfélemlítése érdekében.

Egy 2022. március eleji razzián Ovcsinnyikov utasította embereit, hogy nyissanak tüzet két, civileket szállító autóra, amelyek egy orosz gyalogsági harcjármű felé haladtak. A járművel egy ukrán család próbálta elhagyni a megszállt területet, amikor rájuk lőttek. A férj, a feleség, valamint 15 éves lányuk a helyszínen életüket vesztették, csak a kisebbik, 9 éves lány maradt életben

– tette hozzá az SBU.

Ovcsinnyikov és társai ellen háborús bűnök elkövetése miatt emelnek vádat. A Kijevtől északnyugatra fekvő Bucsát nem sokkal Oroszország ukrajnai inváziójának kirobbanása után, 2022 februárjában foglalták el az orosz csapatok.

Az ukrán főügyészség szerint az orosz hadsereg több ezer háborús bűncselekményt követett el a körzetben, ebből csak Bucsában több százat, mielőtt a várost 2022 márciusában felszabadították.

A Kreml tagadta, hogy köze lenne a tömeggyilkosságokhoz, és hamisnak tartja a civil holttestekről készült fotókat.

Az orosz–ukrán háború szombati történéseiről itt tájékozódhat.